Index Vakbarát Hírportál

Emiatt jöhet a következő amerikai csapás a kormányra

2014. november 1., szombat 12:22

Diplomáciai offenzívával próbálja megakadályozni az Egyesült Államok, hogy a MOL eladja egy orosz cégnek 49 százalékos INA-részesedését – írja a Reuters. Az INA a legnagyobb horvát energiacég, míg a vevő a Gazprom lehet a hírügynökség szerint, cikkük címe:

Washington próbálja megfékezni Magyarország Kreml-körüli pályára sodródását

A cikk amerikai forrásokra hivatkozva felidézi, hogy Orbán intézkedései közt az amerikaiak kifogásolták a bírók nyugdíjazását, a bankadót, de megemlíti a netadó elleni tüntetéseket és a kitiltási botrányt is.

Ukrajna zsarolást kiáltott

„Washingtont elsősorban a Magyarország és a Kreml közötti egyre szorosabb kapcsolat aggasztja” – teszik hozzá, emlékeztetve, hogy Magyarország szeptember óta beszüntette a földgázszállítást Ukrajna irányába, ami ellentétes az EU erőfeszítéseivel, hogy támogassa Ukrajnát. Közben a Déli Áramlat megépítése mellett is újra kiálltak. (Magyarország Lengyelországgal és Szlovákiával együtt az orosz gáz pótlására küldött Ukrajnába gázt, Magyarország Alekszej Miller, a Gazprom elnökének budapesti látogatása után három nappal állította le a szállítást.)

A Reuters szerint az amerikaiak a horvát kormánynál is igyekeznek közbenjárni, hogy megakadályozzák a MOL 49 százalékos részesedésének orosz kézbe kerülését. (A magyar államnak 24,7 százalékos részesedése van a MOL-ban.) „A részesedés megszerzésével megvetheti a lábát a Gazprom az Európai Unión belül” – írják. A cikk szerint a Gazprom nem is titkolja, hogy szívesen megvásárolná az INA-t. Ahhoz, hogy 50 százalék feletti részesedésük legyen, a MOL tulajdonrésze mellé kéne vásárolniuk a zágrábi tőzsdén forgó öt százaléknyi részesedésből is. „Az INA-részesedés eladása lehetséges opció” – nyilatkozta a MOL.

A Reuters a keleti nyitásra és a tusványosi beszédre utalva emlékeztet: nyugati diplomaták egyetértenek abban, hogy az elmúlt hónapokban felgyorsult „Magyarország a Kreml-párti tábor felé sodródása”. Miután az ukrán gázszállítás befejeződött, a Magyarországra érkező orosz gáz több mint napi 24 millió köbméterrel nőtt, az ukrán Naftogaz orosz „energiaügyi zsarolásról” beszélt nyilatkozatában. Később egyébként Oroszország maga is újraindította a gázszállítást Ukrajnába egy hosszas árvita rendezését követően.

Rovatok