Index Vakbarát Hírportál

Bővülhetnek a melegek jogai Közép-Európában

2014. november 2., vasárnap 19:54

Kiírhatják Szlovákiában a család fogalmáról és a meleg párok örökbefogadásáról a Szövetség a Családért által kezdeményezett népszavazást. A keresztény irányultságú csoport több mint négyszázezer aláírást gyűjtött össze. A népszavazást november 15-én, a szlovákiai önkormányzati választások napján tarthatják meg.

A népszavazás kiírásáról Andrej Kiska dönt, a szlovák köztársasági elnök a népszavazás kiírása előtt alkotmánybírósági kontrollra küldte a kérdéseket. A kassai székhelyű bírói testület végül három kérdést engedélyezett, azokat, amelyekben a szövetség nem tiltást fogalmaz meg, hanem egyetértést.

“Egyetért-e Ön azzal, hogy egy férfi és egy nő kapcsolatán kívül, az együttélés egyetlen formáját se lehessen házasságnak nevezni?

Egyetért-e Ön azzal, hogy azonos nemű párok, vagy csoportok ne fogadhassanak örökbe, és ne nevelhessenek fel gyerekeket?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyerekeknek ne keljen megjelenniük szexuális felvilágosítást, vagy eutanáziát bemutató iskolai foglalkozáson, amennyiben a család, vagy a gyermek maga ezt nem kívánja?”

Alkotmányellenesnek találta ugyanakkor a szlovák taláros testület a kérdést, miszerint egyetért-e azzal, hogy a házasságon kívül az együttélés egyetlen más formája se kapjon olyan jogokat, amilyenek a házasságban élőkre vonatkoznak?

A jogászokok Szlovákiában egyetértenek, jó döntés született, ugyanakkor a Szövetség a Családért szervezet elégedetlen volt az Alkotmánybíróság határozatával. Szerintük az emberek a rendszer áldozataivá váltak, ez nem demokrácia, hanem bírói zsarnokság. A döntéssel kapcsolatban csalódottságát fejezte ki a Szlovák Püspöki Konferencia is.

A köztársasági elnök után Robert Fico miniszterelnöknek is rá kell bólintani a népszavazásra. Fico korábban már jelezte, ha a népszavazást kiírják, választóit megfelelő támpontokkal fogja ellátni, hogyan szavazzanak. Tekintettel a Smer és a szlovák Kereszténydemokraták (KDH) együttműködésére bizonyos kérdésekben, a legnépszerűbb szlovák párt elnöke várhatóan konzervatív álláspontot fogalmaz majd meg.

Az együttműködésre utalhat, hogy az elnökválasztási kampányban a KDH képviselők együtt a kormánypárti Smer képviselőivel indítványozták és az alkotmányba emelték a család hagyományosnak tartott definícióját, amely azt egy férfi és egy nő kapcsolataként meghatározza meg.

Szlovákiában, ahol a legnagyobb visszhangot kiváltó politikai botrányok, közügyek is általában csak néhány ezer embert mozgattak meg, a család fogalmával és a melegek esetleges örökbefogadásával kapcsolatos kérdések meglehetősen sok embert mobilizáltak. 2013-ban a Szövetség a Családért szervezet hívószavára 80 ezer ember vonult Kassán, az Élet Menetén.

Eközben Csehországban a meleg-, és leszbikus közösség egy idén nyáron benyújtott törvénytervezet értelmében, esélyt kaphat, hogy örökbe fogadhassanak gyermekeket. A törvényjavaslat kormánypárti (ANO) szerzője szerint ebben az esetben is a gyermekek érdekei a legfontosabbak, tehát, minél szeretet teljesebb környezetben kell felnőniük.

A cseh törvény mintájául a már működő brit, francia, spanyol, skandináv és szlovén törvények szolgáltak. Az előzetes felmérések szerint a törvényt kormánypártokon kívül több ellenzéki politikus is támogatja, amely várhatóan novemberben kerül a cseh alsóház elé megtárgyalásra. Csehországban egy 2014 júliusi felmérés szerint a megkérdezettek 58 százaléka támogatja, hogy a meleg párok is örökbe fogadhassanak gyerekeket.

Rovatok