Index Vakbarát Hírportál

Saját választást tartanak az ukrán szakadárok

2014. november 2., vasárnap 08:07 | aznap frissítve

Megkezdődött a szavazás reggel a kelet-ukrajnai szakadár régiókban, új vezetőket és törvényhozást akarnak választani. Az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luganszki népköztársaságokban tartott szavazást Oroszország támogatja, a Nyugat viszont elítéli, és Kijev sem ismeri el törvényesnek.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a két szakadár köztársaság hatóságainak legitimitása nagyon fontos lesz ez a választás, amely állítása szerint a szeptember 5-i minszki megállapodás egyik legfontosabb pontja.

Petro Porosenko ukrán elnök szerint viszont az egész kelet-ukrajnai békefolyamatot veszélyezteti az oroszbarát szakadárok „álválasztása". Lavrovnak ellentmondva jelezte, hogy a szakadárok november 2-i választása súlyos ellentmondásban van a szeptember 5-én aláírt minszki jegyzőkönyvvel. Ukrajnában múlt héten tartottak parlamenti választásokat, ezen nyertek az elnököt támogató erők.

Büntetőjogi eljárást kezdeményezett az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) törvénytelen választások megrendezése miatt, jelentették be vasárnap.

Közben egy újabb, két hónap alatt immár az ötödik segélykonvoj indul útnak hamarosan Oroszországból a válság sújtotta kelet-ukrajnai területekre. Több mint ezer tonna árut, cukrot, húskonzervet, építőanyagot, üzemanyagot és orvosságot szállítanak, írja az MTI.

Medvegyev is aláírta

Egy lépéssel közelebb került a pénteken hajnalban aláírt orosz-ukrán gázmegállapodás életbe léptetése azáltal, hogy az orosz miniszterelnök aláírta a Kijevnek szánt földgáz exportvámjának a csökkentéséről szóló dokumentumot. A téli időszakra vonatkozó gázmegállapodás jegyzőkönyvét péntekre virradóra Brüsszelben Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa, Jurij Prodan ukrán és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter látta el kézjegyével.

Rovatok