Index Vakbarát Hírportál

Újabb várost foglalt el az al-Kaida szíriai fiókszervezete

2014. november 2., vasárnap 13:56

Újabb városba vonult be Szíria északnyugati részében az an-Núszra Front iszlamista fegyveres csoport, az al-Kaida helyi fiókszervezete. Az an-Núszra harcosai éjjel kiszorították a Hazem mozgalom fegyvereseit az Idlíb tartományban található Hán asz-Szubulból, jelentette be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű emigráns szervezet. A Hazem csoportot az Egyesült Államok fegyverszállításokkal támogatja.

Az al-Kaida terrorszervezettel szövetséges an-Núszra Front szombaton Deir Szunbul települést hódította el a mérsékelt felkelőcsoportok közé tartozó Szíriai Forradalmi Hadseregtől és ellenőrzése alatt tartja a környező településeket is.

Az iszlamisták előretörése visszaveti az Egyesült Államok törekvését, hogy ütőképes erőt hozzon létre a különböző mérsékelt felkelőszervezetekből a Bassár el-Aszad elnökhöz hű katonasággal és az iszlamistákkal szemben, írja az MTI.

A szíriai kormányhoz hű lap, az al-Vatan eközben bírálta Staffan de Misturának, az ENSZ szíriai különmegbízottjának csütörtökön ismertetett javaslatát a regionális fegyverszüneti övezetek létrehozásáról. „De Misturát egyértelműen azzal bízták meg, hogy tárgyalásokra alapozva próbálja meg rendezni a válságot. Ő azonban egy kicsit eltért ettől nyilatkozataival, amelyeket talán nemzetközi nyomásra tett" – vélekedett a lap.

Rovatok