Index Vakbarát Hírportál

Robbantottak volna a nizzai karneválon

2014. november 3., hétfő 15:35

Lillle, Île-de-France, Nizza – három különböző helyszínen előzött meg terrortámadást a francia belbiztonsági szolgálat az elmúlt évben, írja a francia RTL-re hivatkozva a Local. A csatorna és a Le Parisien állítja: titkos ügyiratokhoz fértek hozzá, a belügyminiszter nem kommentálta a médiaértesülést.

A kiszivárgott információk szerint Nizzában a nizzai karneválon akart volna robbantani egy férfi, akit februárban letartóztattak. A férfi Szíriából tért vissza Franciaországba, a bostoni maratonhoz hasonló támadást próbált előkészíteni.

Creteilben (Île-de-France, azaz párizsi régió) egy fiatalt azután tartóztattak le, hogy az interneten próbált megfelelő célppontot találni, és pénzt gyűjteni, hogy fegyvereket vásárolhasson. Nyáron tartóztatták le, azzal vádolják, hogy egy terrorszervezettel tartott fenn kapcsolatot.

Fokozott készültség

Lille-ben tavaly tartóztatták le Lyes Daranit, akinél bombagyártó kézikönyvet és egy levelet is találtak, melyben esküt tett, hogy öngyilkos merényletet követ el. Ő is épp Szíriából tért vissza Libanonon keresztül.

A francia kormány megerősítette a biztonsági készültséget a közlekedési központok és nagyobb bevásárlóközpontok közelében, miután az Iszlám Állam arra hívta fel követőit, hogy kövessenek el támadásokat francia földön is.

Pénteken a svájci hatóságok jelentették be, hogy őrizetbe vették a biztonsági erők az Iszlám Állam három feltételezett tagját, amiért merényletet terveztek Európában. A svájci szövetségi ügyészség illetékesei azt mondták, hogy az iraki állampolgárokat március végén fogták el, és azóta előzetes letartóztatásban tartják őket. A fogvatartottak neveit nem hozták nyilvánosságra.

A hatóságok korábban nem erősítették meg a gyanúsítottak elfogását, mert - mint mondták - nem akarták veszélybe sodorni a jelenleg külföldön és Svájcban folytatott vizsgálatokat, melyek célja a potenciális bűntársak és a mögöttük álló hálózat felderítése.

Rovatok