Index Vakbarát Hírportál

Magyarul is beszél az új prágai polgármester

2014. november 3., hétfő 08:24

Szlovákiai polgármestere lesz Prágának – írja az Új Szó, miután Adriana Krnáčovát, az ANO listavezetőjét jelölték a cseh főváros vezetőjének a Prágát a jövőben irányító pártok.

Az 54 éves Krnáčová Pozsonyban született, ő lesz az első női polgármestere Prágának, de sokakat felháborít, hogy nem beszél jól csehül. Krnáčová a pozsonyi Komenský Egyetemen tanult képzőművészetet, később Chicagóban marketinget. A kilencvenes években a Soros Alapítvány Kortárs Művészeti Központjának igazgatója volt, később a Transparency International cseh irodáját vezette, 2014 márciusától a cseh belügyminisztériumnál dolgozott. Krnáčová elvált, három gyereke van.

A szlovák nyelvet tanuld meg, hogy be tudj vásárolni

– mondogatta Krnáčovának az édesapja, otthon magyarul és németül beszéltek. Bár 20 éve Prágában él, és három idegen nyelvet megtanult már életében, a csehvel még mindig küzd. Cserébe bejelentette: nyelvleckéket vesz annál a lektornál, akinél Andrej Babiš, a cseh kormány szlovák származású alelnöke és pénzügyminisztere is tanul, az Új Szó szerint Krnáčovához hasonlóan ő is a cseh–szlovák keveréknyelvet beszéli.

„Mögöttünk jönnek majd fénykarddal a Jedik, akik kisöprik Darth Vadert” – mondta a városházán is Yoda kutyájával megjelenő Krnáčová arról, hogy hogy tervez szembeszállni a korrupcióval.

Rovatok