Index Vakbarát Hírportál

Moszkva elismeri a kelet-ukrajnai választást, Washington és Brüsszel nem

2014. november 3., hétfő 11:03

Moszkva tiszteletben tartja a két délkelet-ukrajnai szakadár megyében, Donyeckben és Luhanszkban élők véleménynyilvánítását a vasárnap tartott "választáson", Washington és Brüsszel szerint ugyanakkor a szavazás alkotmányellenes volt, és akadályozni fogja a békés rendezést a válság sújtotta térségben, írja az MTI.

Mindkét szakadár köztársaságban a hatalmon lévő vezetők nyerték meg a választást: Donyeck megyében Olekszandr Zaharcsenkót választották elnökké, Luhanszkban pedig Ihor Plotnickijt.

A többi jelölt jóval 20 százalék alatti eredményt ért el. A "parlamenti választásokon" 69,18 százalékkal a Békét Luhanszknak mozgalom listája vezet, melynek élén szintén Plotnickij áll. A mozgalom a "köztársaság" függetlenségéért száll síkra, és egyik legfontosabb célja a lehető legszorosabb kapcsolatok kialakítása Oroszországgal.

Az orosz külügyminisztérium hétfőre virradóra kiadott közleményében közölte, hogy tiszteletben tartja Délkelet-Ukrajna lakóinak véleménynyilvánítását, és kész továbbra is együttműködni a válság rendezésében. 

Federica Mogherini, az Európai Unió új kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében törvénytelennek minősítette a vasárnapi kelet-ukrajnai "elnök- és parlamenti választásokat", és kijelentette, hogy az unió nem fogadja el az eredményeit.

A választások ellenőrzésére mintegy háromszáz megfigyelő érkezett Oroszországból, a szakadár Dél-Oszétiából, továbbá Szerbiából, Montenegróból, Izraelből, Franciaországból, az Egyesült Államokból és más országokból. Magyarországról Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés jobbikos alelnöke vett részt megfigyelőként a választásokon. A Majdani tüntetők blogja szerint nem Gyöngyösi volt az egyetlen szélsőjobboldali megfigyelő, hanem szinte az összes külföldi megfigyelő európai szélsőjobboldali pártok, újságok képviselője volt.

Rovatok