Index Vakbarát Hírportál

Kövér modellértékűnek nevezett egy újabb illiberális államot

2014. november 4., kedd 13:22

Kövér László kedden egy újabb, Orbán Viktor által Tusnádfürdőn méltatott illiberális mintaállamban tett látogatást; a parlament elnöke Szingapúrban találkozott Halimah Jacob házelnökkel, Szeah Kian Peng parlamenti alelnökkel és Tony Tan Keng Jam szingapúri államfővel (a városállam tényleges vezetőjével, Lee Hsien Loonggal nem). Amúgy a fenti államférfiak mind a Népi Akció Párt (PAP) tagjai, mely 1959 óta kormányoz megszakítás nélkül; a legutóbbi választásokon az okozott nagy megdöbbenést, hogy csak 93 százalékos többséget szerzett a törvényhozásban.

Az MTI által ismertetett tárgyalások során Kövér elsősorban a közös gazdasági lehetőségeket méltatta a dúsgazdag városállam vezetői előtt. Úgy mint:

Szingapúr kapuként szolgálhat Magyarország számára a délkelet-ázsiai térség irányában, mint ahogy Magyarország is Szingapúr számára a kelet-közép-európai térség felé.

Kövér az EU és Szingapúr közötti szabadkereskedelmi egyezmény nyélbe ütése utáni időkre gondolva reklámozta a döntéshozóknak Magyarország versenyképes és képzett munkaerejét, előnyös állami támogatási rendszerét és kedvező beruházási környezetét. Akármit is gondolunk Szingapúrról meg a centrális erőtérben trónoló Lee család uralmáról, a gazdasági lobbizás kákáján tényleg naiv dolog lenne csomót keresni.

Azonban az illiberális állam eszmei alapjainak lefektetése és első kapavágásai óta az már egyáltalán nincs rendben, amikor Orbán Viktor egyik mintaállamát az országgyűlés elnöke is modellértékűnek nevezi:

Szingapúr sok tekintetben modell lehet Magyarország számára, hiszen etnikai sokszínűsége mellett egy nyugalmat, biztonságot teremtő ország (...)

Szingapúr ugyanis bármilyen gazdag, tiszta (steril) és rendezett, de – ahogy arról nem is olyan régen írtunk – a Kövér által méltatott nyugalomért és biztonságért a 3,8 millió lakos elég nagy árat fizet:

A szabadságjogok megkurtítása ellenére az emberek elfogadják a sok progresszív kezdeményezést megvalósító, a felekezetek és etnikumok közti békét kemény kézzel őrző és a nem állami korrupciót visszaszorító egypárti demokráciát. 

Rovatok