Index Vakbarát Hírportál

Alaszkában is lehet már szívni

2014. november 5., szerda 16:30

Legálissá válik Alaszkában a marihuána fogyasztása, miután a keddi népszavazáson 52 százalékos többséggel így döntöttek az Egyesült Államok legészakibb államában.

Odébb van a füstölés

A törvény szerint a szavazás november végén várható pontos hitelesítése után 90 nappal léphet életbe a szabályozás, amely szerint a marihuána fogyasztása és a kereskedelme is szabad lesz.

A döntéshez azonban még számos jogszabályt kell tisztázni.

Alaszkában ugyanis egy bírósági döntés nyomán 1975 óta félig legális a marihuána. A 39 évvel ezelőtti Irwin Ravin kontra Alaszka állam perben az állam legfelsőbb bírósága igazat adott az ügyet kiprovokáló Irwinnek – aki nem mellesleg ügyészként dolgozott az államban –, kimondva, hogy a magánélethez való jog alapján lehetséges saját használatra kis mennyiségű marihuánát otthon birtokolni és fogyasztani.

Ez azonban nagyon szűkre szabta a marihuána legális kereteit és ezen nem változtatott az sem, hogy 1998-ban lehetővé vált a marihuána fogyasztása orvosi javallatra is – a rákos és HIV-fertőzöttek számára. Ám a törvény nem biztosította a beszerzés legális forrását.

Ezután a marihuána teljes legalizálásáért küzdők két népszavazáson is alulmaradtak, mostanáig.

A rendőrség lejön a szerről

Bár hagyományosan a konzervatív szavazók ellenzik a könnyű drogok engedélyezését, mégis volt közülük, aki a marihuánára szavazott. Az Alaska Dispatch News riportja szerint vannak, akik szerint a rendőrség hatékonyabban tud fellépni a betöréses lopásokkal szemben, ha erőforrásait nem foglalja le a marihuána utáni szimatolás. Ráadásul ezzel megszűnik majd a szer feketepiaca is.

Mivel az eredmény hivatalossá tételéig várni kell, a tiltás mellett állók egyelőre bíznak abban, hogy mégsincs meg a támogatók szűk többsége.

Az félhivatalos eredmény után a támogatók már győzelmüket ünneplik, amely révén a marihuána fogyasztása, forgalmazása, termesztése is legális lesz, igaz, ennek törvényi feltételeit még pontosan ki kell dolgozni.

„Még jónéhány népszavazás áll előttünk” – mondta Taylor Bickford, a legalizálás mellett kiálló csoport szóvivője. A tervek szerint a marihuána pontosan olyan státuszt kapna, mint az alkohol.

2012-ben Colorado és Washington államban szavazta meg a többség a marihuána teljes legalizálását. (Az Egyesült Államok nagy részén orvos utasítására már most is legális a marihuána fogyasztása.)

Alaszka ehhez a csoporthoz csatlakozik a fővárossal, Washington D.C-vel és Oregonnal együtt, ahol szintén az időközi szenátusi – egyébként republikánus győzelmet hozó –választásokkal egy időben szavaztak a könnyű drogról.

Rovatok