Index Vakbarát Hírportál

Donyeck: Halott gyerekekről ír Ahmetov

2014. november 5., szerda 20:05

„Néhány órával ezelőtt az iskolámban, ahol egykor tanultam, tüzérségi lövedékek robbantak fel” – írta a Facebookon szerdán Rinat Ahmetov. Az ország leggazdagabb vállalkozója szerint két gyermek életét vesztette, négyen megsebesültek az iskola melletti futballpályán.

A korábban Viktor Janukovics elnök „főnökének” tekintett milliárdos az elnök februári elűzése előtt már óvatosan ellépett az ellenzék irányába, majd elhagyta Donyecket, miután az oroszbarát szakadárok mind nagyobb nyomást gyakoroltak rá, hogy nyíltan álljon ki Kijevvel szemben.

Az acéliparban is érdekelt System Capital Management holding tulajdonosának értesüléseit kijevi források egyelőre nem erősítették meg. Ahmetov bejegyzése nem szól arról, hogy honnan jöhetett a lövedék: a szakadárok vagy a hadsereg irányából.

Általánosságban szólított fel a harcok beszüntetésére.

A Segodnya.ua szerint a tűzharcok miatt mentők nem is tudtak azonnal kimenni a helyszínre. A portál az Ahmetovhoz kötődő humanitárius szervezetet vezető Natalja Jemcsenkóra hivatkozva a gyerekek mellett felnőtt halálos áldozatokról is írt.

Mindez annak ellenére történt, hogy Minszkben két hónappal ezelőtt tűzszüneti megállapodást írt alá Moszkva és Brüsszel közvetítésével a szakadárok és a kijevi vezetés. A felek egymást vádolják a tűzszünet rendszeres megsértésével.

Néhány órával az iskolai támadásról szóló hír előtt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai missziójának helyettes vezetője, Alexander Hug optimistán nyilatkozott a Kijev és a donyecki szakadárok közötti párbeszédről, amely szerinte arra mutatott, hogy a tűzszüneti megállapodást a felek hamarosan valóban be fogják tartani.

Rovatok