Index Vakbarát Hírportál

Nem kapnak francia hadihajót az oroszok

2014. november 6., csütörtök 20:10

A feltételek jelenleg nem adottak ahhoz, hogy Franciaország engedélyezze az első helikopterhordozó leszállítását Oroszországnak – jelentette ki csütörtökön a francia kormányfő. Manuel Valls ezzel ellentmondott a korábbi orosz bejelentésnek.

„Ismerik a francia álláspontot. A feltételek jelenleg nem adottak a hajók leszállításához” – mondta sajtótájékoztatóján a jelenleg a szerb fővárosban tartózkodó miniszterelnök egy újságírói kérdésre válaszolva.

Egy korábbi orosz bejelentés szerint november 14-én, a nyugat-franciaországi Saint-Nazaire kikötővárosban rendezendő ünnepségen a szerződés szerint átadják az elkészült hadihajót az orosz félnek – írja az MTI.

A Saint-Nazaire hajógyárában építik a Vlagyivosztok hadihajót, a Franciaország által Oroszországnak szállítandó helikopterhordozók közül az elsőt. Moszkva még 2011-ben írt alá megállapodást Párizzsal két, Mistral típusú francia hadihajó megrendeléséről, az ügylet értéke 1,2 milliárd euró (374 milliárd forint).

A Mistral közelgő átadását Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes harangozta be az előző héten, a francia védelmi miniszter viszont közölte, hogy Francois Hollande elnök "november folyamán" dönt arról, átadják-e a hadihajót Oroszországnak.

Franciaországra nagy nemzetközi nyomás nehezedik a szállítások leállítása érdekében. Az Európai Unió számos szankciót léptetett életbe Oroszország ellen a kelet-ukrajnai szakadárok támogatása miatt.

A 199 méter hosszú és 32 méter széles Mistral hadihajók rendkívül jó manőverezési képességgel rendelkeznek, alkalmasak csapatoknak a hadszíntérre szállítására, helikopterek vagy harckocsik hordozására, de hadikórház vagy parancsnoki főhadiszállás is berendezhető rajtuk. Ráadásul nagyon halkan működnek, és műanyagalapú testük teljes mértékben védi őket a mágneses vízi aknáktól.

Rovatok