Index Vakbarát Hírportál

Harminc orosz tank hatolt Ukrajnába

2014. november 7., péntek 15:15

Állítólag újabb katonai erőket küldött Kelet-Ukrajnába Oroszország. A kijevi állítás nem túl kézenfekvő, annak ismeretében, hogy a Gazprom és az ukrán Naftogaz a múlt héten végre megállapodtak arról, hogy Kijev rendezi 3,1 milliárd dolláros tartozását és kész előre fizetni a későbbi szállítmányokért. Ráadásul Moszkva óvatosan kihátrált a szakadárok vasárnapi választása mögül is.

Harminckét tank, harminc teherautó lépte át Oroszország felől az ukrán határt azon a szakaszon, amelyet az oroszbarát szeparatisták ellenőriznek – jelentette be az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője. Andrij Liszenko szerint a Luganszk megyébe átjutott emberi és fegyveres erősítés újabb bizonyítéka annak, hogy Moszkva nem akar érvényt szerezni a Kijev és a szakadárok között orosz és EU-s közreműködéssel szeptemberben kötött minszki tűzszüneti megállapodásnak.

Az EBESZ ukrajnai missziója is megerősítette, hogy folynak a tűzharcok Donyeck és Luganszk megyékben.

Még nem rohanják le Ukrajnát

Liszenko szerint azonban az erők nem érik el azt a mértéket, amelyek alapján attól kéne tartani, hogy Moszkva „teljes körű támadásra” készülne. Ehhez ugyanis szerinte a támadó erőknek 5-7-szeresen kellene felülmúlniuk a védekezők erejét, márpedig ettől az orosz katonai jelenléttel megerősített szakadárok messze vannak.

Ukrajna tehát nincs veszélyben, a keleti helyzet sem módosul jelentősen, viszont arra alkalmas, hogy szinten tartsa a feszültséget.

Ám ez Moszkvának most nem érdeke, hiszen október 30-án hosszas huzavona után Brüsszelben végül sikerült megállapodnia a Gazpromnak és a Naftogaz Ukraininek arról, hogy az ukrán fél rendezni fogja az orosz gázóriás felé meglévő 5,3 milliárd dolláros tartozásának 60 százalékát az év végéig és kész elfogadni, hogy ezután előre kell fizetnie a földgázért, a teljes tartozás rendezéséig.

Inkább a gáz, mint a szakadárok

Moszkva azzal is igyekezett visszavenni a szeparatisták korábban egyértelmű támogatásából, hogy jelezte: a vasárnapi szakadár választást nem ismeri el „de tiszteletben tartja” – idézte a Ria Novosztyi az orosz elnök tanácsadóját, Jurij Usakovot. Most már nem nevezi időszerűnek a két kváziállam Novorosszija néven való egyesülését sem, noha az elnevezést az orosz állami sajtó már előszeretettel használta.

Ukrajnában október 26-án tartották a parlamenti választásokat, de erre Donyeck és Luganszk megye szakadárok által ellenőrzött részeiben nem került sor. A két önjelölt népköztársaság ezután vasárnap saját vezetőket választott.

Sokkal inkább lehet szüksége Kijevnek arra, hogy Moszkva megbízhatatlan partner.

Ukrajnának ugyanis súlyos terhet jelent a földgáztartozás kiegyenlítése és ezt a terhet növeli, hogy az újabb igény teljesítéséért előre kell fizetnie. Az év utolsó két hónapjára ez 1,5 milliárd dollárt jelent. A novemberre esedékes számlát a Gazprom pénteken állította ki.

Rovatok