Index Vakbarát Hírportál

Légicsapás érte az Iszlám Állam vezetőit

2014. november 8., szombat 22:56

Egy Irak területén végrehajtott amerikai légicsapásban állítólag találat érte az Iszlám Állam (IS) radikális szunnita terrorszervezet több vezetőjét - közölte az MTI.

Az Egyesült Államoknak a Közel-Keletért és a Közép-Ázsiáért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) közölte, hogy az észak-iraki Moszul közelében elpusztították az IS egy tíz harci járműből álló konvoját, ami az amerikai hadsereg feltételezése szerint a szélsőséges szervezet vezetőit szállította.

A Centcom szóvivője szerint a konvoj az IS vezetőinek egy korábbi gyűléséről távozott. Az egyelőre nem tudni, hogy a terrorszervezet első embere, Abu Bakr al-Bagdadi is a szétlőtt járműveken utazott-e.

Korábban az Al-Hadath arab televízióállomás azt állította, hogy az amerikai légierő lebombázott egy házat a nyugat-iraki Káim városában, amiben az IS vezetői tanácskoztak. A csatorna azt állította, hogy a légicsapásban több tucatnyian meghaltak, és vélhetően Bagdadi is részt vett a találkozón.

Két szemtanú a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy az Irak nyugati részén lévő Anbár tartományban lévő Káim városában valóban támadás ért egy házat, ahol az IS magas rangú vezetői tanácskoztak. Állításuk szerint a támadás után az IS fegyveresei kiürítettek egy kórházat a szíriai határ közvetlen közelében fekvő városban, hogy elláthassák a csapásban megsebesülteket. Helyi lakosok olyan híresztelésekről is beszámoltak, miszerint az Iszlám Állam Anbár-tartománybeli vezetője és helyettese életét vesztette.

A Reuters által megkérdezett amerikai tisztviselők nem erősítették meg, de nem is cáfolták, hogy az Egyesült Államok közvetlenül Abu Bakr al-Bagdadira vadászik.

Rovatok