Index Vakbarát Hírportál

Azért is szavaznak a katalánok

2014. november 9., vasárnap 07:53

Megtartják Katalóniában a terület függetlenségéről tervezett alternatív, csak véleménynyilvánító népszavazást, habár ezt is alkotmányellenesnek ítélte a spanyol alkotmánybíróság. A katalán és a spanyol vezetés között vita volt arról, vajon legális-e a vasárnapi szavazás, és elvileg a rendőrök is felléphetnének, ez azonban mégsem várható.

Nagy jogi csatározás lett belőle

Jogosultság hiányára hivatkozva a spanyol legfelsőbb bíróság csütörtökön elutasította a katalán kormány beadványát, amiben a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva azt kérték a testülettől, hogy semmisítsék meg a spanyol alkotmánybíróság döntését, amivel az alternatív függetlenségi népszavazást is felfüggesztették.

Artur Mas katalán kormányfő azért hirdette meg az „alternatív szavazást", mert a spanyol hatóságok alkotmányellenesnek minősítették az eredeti népszavazási kezdeményezést. A helyi vezetés egy nappal korábban megállapította, hogy az eredetileg tervezett referendum megtartása így valóban nem lehetséges.

Mas akkor azt mondta, hogy ezzel a majdani tényleges szavazást készítik elő. Megismételte, hogy továbbra is az a céluk, hogy egy későbbi időpontban majd valódi népszavazást tarthassanak a függetlenségről. A madridi központi kormány azonban úgy vélte, hogy az "alternatív" referendum is törvényellenes, mivel a katalánok ragaszkodtak az eredeti dátumhoz és a feltett kérdésekhez is.

A spanyol kormány egyik helyi tisztviselője levélben hívta fel arra a katalánok figyelmét, hogy nem használhatnak közpénzeket az alternatív népszavazás megtartásához sem. Szerinte ez szembemenne a bírósági döntéssel.

A katalán kormány azonban azzal érvel, hogy több ezer önkéntes jelentkezett a véleménynyilvánító konzultációnak tartott népszavazás megtartásához. Ebben a referendumban szerintük sokkal kisebb lesz a kormány szerepe, és így nem mennek szembe az alkotmányos aggályokkal. Ennek megfelelően az elmúlt napokban előkészítették a választókerületeket, az urnákat és a szavazólapokat is.

Lesz rendőri fellépés?

A Mossos d'Esquadra nevű, regionális rendőrség vasárnapra ötezer tartalékosát mozgósította Katalóniában. De Mas tréfásan megjegyezte, reméli, hogy azért nem kell rács mögött befejeznie a vasárnapot. Csütörtökön a madridi vezetés kicsit visszafogottabban jelezte, megengedik a népszavazás megtartását, amíg azt civil szervezetek és nem hivatalos állami intézmények szervezik meg.

Akárhogyis lesz, akkor sem szakad el automatikusan a régió, ha nyernek az igenek. Ez csak azt jelenti, hogy Mas sokkal nagyobb felhatalmazással a háta mögött tárgyalhat majd a függetlenségről a spanyol kormánnyal. Mas azt mondta, hogy hétfőn hivatalosan is felkéri majd Rajoy-t, hogy kezdjenek párbeszédet egy valódi referendumról.

Több tízezren vonultak utcára

Katalánok tízezrei tüntettek a spanyolországi régió függetlensége ellen Barcelonában vasárnap, de korábban a függetlenség mellett is voltak tömegtüntetések. Most a népszavazás lefújása miatt is várhatóan sokan utcára vonulnak majd.

A Barcelona támogatja a népszavazást Katalónia függetlenségéről annak ellenére is, hogy figyelmeztették, az elszakadás miatt kizárhatják a spanyol bajnokságból.

Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legerősebb régiója, mintegy ötödét adja a spanyol GDP-nek. A nyelvükre és kultúrájukra büszke katalánok régóta nehezményezik, hogy túl sokkal járulnak hozzá a központi költségvetéshez, de csak keveset kapnak vissza.

Rovatok