Index Vakbarát Hírportál

Elfajult egy tüntetés Izraelben

2014. november 9., vasárnap 08:18

Több ezer dühödt izraeli arab tüntetett szombaton az ország északi részén amiatt, hogy az izraeli rendőrség reggel lelőtt egy 22 éves arab fiatalembert, írja az MTI.

Kik ők?

Az izraeli arabok annak a mintegy 160 ezer palesztinnak a leszármazottai, akik Izrael területén maradtak az állam 1948-ban történt létrehozása után, és izraeli állampolgárok, ellentétben azokkal a palesztinokkal, akik Ciszjordániában vagy a Gázai övezetben élnek. Lélekszámuk ma 1,4 millió, az ország lakosságának 20 százaléka. Gyakran panaszkodnak azonban arra, hogy másodrendű állampolgárokként kezelik őket. Sok zsidó szerint nem lojálisak Izraelhez, az ország ellenségeivel szimpatizálnak.

Mintegy 2500-an békésen demonstráltak, de több tucatnyian autógumikat égettek, kővel és benzines palackokkal dobálták a rendőröket a jelentősebb útkereszteződéseknél. Sokan erőszakos államellenes felkelésre buzdították egymást. Két könnyebb sérülés történt, amikor egy eldobott kő betörte egy autóbusz ablakát.

A palesztin fiatalt Kafr-Kana városában lőtték le. A rendőrség azt állítja, hogy a férfi késsel támadt az egyik rendőrre, emiatt lőttek rá. Kórházba szállították, de ott belehalt sebesülésébe. Az esetről azonban készült egy homályos, ismeretlen eredetű videofelvétel - feltehetőleg egy biztonsági kameráé -, amelyen az látszik, hogy a fiatalember üti egy rendőrautó ablakát. Amikor a rendőrök kiszállnak az autóból, hogy intézkedjenek ellene, ő hátrál, mégis rálőnek.

A rendőrség szóvivője szerint a járőr azért szállt ki egy házhoz Kafr-Kanában, hogy őrizetbe vegyen egy férfit, aki villanógránátot dobott rendőrökre. A gyanúsított egy 22 éves rokona ezután késsel rátámadt a rendőrökre, amivel veszélyeztette az életüket. A rendőrség szóvivője közölte, hogy egy független, csak a főügyésznek alárendelt testület vizsgálja: az intézkedő rendőrök szabály szerint jártak-e el.

Az esettel és a tüntetésekkel kapcsolatban Benjámin Netanjahu közleményt adott ki szombat este. Ebben védte a rendőröket, és elítélte a tüntetéseket. "Izrael jogállam. Nem tűrjük a rendbontást és a zavargásokat. Fellépünk a kődobálók, az útfoglalók és azok ellen, akik egy palesztin állam megteremtésére buzdítanak az Izraeli Állam helyén. Bárki, aki megsérti az izraeli törvényeket, a legszigorúbb büntetésre számíthat. Utasítom a belügyminisztert, hogy mérlegelje azon személyek állampolgársága megvonását, akik Izrael Állam megsemmisítésére szólítanak fel" - írta közleményében.

Az izraeli arab közösség vezetői sztrájkot és újabb tüntetéseket hirdettek vasárnapra. A rendőrség pedig bejelentette, hogy megerősített létszámban fog fellépni a rendbontás ellen.

Izraelben már ezt megelőzően is feszült volt a helyzet a kelet-jeruzsálemi palesztinok és a rendőrség rendszeres összecsapásai miatt, amelyeket az váltott ki, hogy Izrael korlátozza a palesztinok bejutását az al-Aksza mecsetbe.

Rovatok