Index Vakbarát Hírportál

Több mint kétmillió katalán szavazott

2014. november 9., vasárnap 23:13

Lezárult Katalóniában a véleménynyilvánító, alternatív népszavazás, aminek az eredményét még nem tudni, egyelőre a legutolsó hír, hogy a helyi kormány szerint este hatig közel kétmillióan vettek részt rajta, írja a Local.es.

Hivatalosan este nyolcig lehetett szavazni, de 150 helyen a sorban állás miatt háromnegyed órával később tudtak csak zárni, és elkezdeni a számolást. Végeredmény csak hétfőre várható.

Az 5,4 millió szavazásra jogosult katalán közül 1 228 940-en Barcelonában mentek el szavazni. Akik nem tudtak vasárnap elmenni szavazni, még a következő két hétben hét helyszínen megtehetik ezt.

A végleges részvételi arány azért lesz kulcsfontosságú, mert a katalán vezetés az alternatív népszavazással akar minél nagyobb legitimitást szerezni ahhoz, hogy egy valódi függetlenségi referendumról tárgyaljon az elszakadást ellenző spanyol kormánnyal.

Nem voltak komolyabb incidensek

Több katalóniai szavazóhelyiség előtt is kígyózott a sor, az embereket még az eső sem zavarta. A függetlenséget támogatók közül többen katalán zászlót terítettek a vállukra. A szavazólapokon a két kérdés a következő volt: Akarja-e, hogy Katalónia állam legyen, és ha igen, akkor akarja-e, hogy független legyen?

Az alternatív népszavazás alapvetően nyugodtan zajlott, csak néhány helyről érkeztek hírek rendbontásról. Geronában öt kapucnis, az arcát sállal eltakaró fiatal kezdett törni-zúzni az épületben kialakított szavazóhelyiségben. A rendőrök őrizetbe vették őket.

Az autonóm közösség területén összesen 1317 helyszínen lehetett szavazni. Sok helyen több mint egy órát kellett várni a szavazóknak, és a külföldi szavazóhelyiségek közül például Londonban is kígyózó sorok alakultak ki. Külföldön 19 országban nyilváníthattak véleményt a függetlenségről a katalánok.

Öt katalán településen a polgármesterek ellenvéleménye miatt nem lehetett szavazni, írja az MTI. Az El País példaként hozza, hogy így a 300 fős Pontons nevű faluban emiatt a kilenc kilométerrel távolabb lévő szomszéd településre kellett utaznia azoknak, akik szavazni akartak, de megszervezték, hogy mikrobusz szállítsa őket.

Csak véleménynyilvánítót tarthattak

A katalánok annak ellenére tartották meg a terület függetlenségéről az alternatív, csak véleménynyilvánító népszavazást, hogy ezt is alkotmányellenesnek ítélte a spanyol alkotmánybíróság. Jogosultság hiányában a legfelsőbb bíróság pedig elutasította a katalán kormány beadványát, amiben az alkotmánybírósági döntés megsemmisítését kérték.

Artur Mas katalán vezető azért hirdette meg az alternatív szavazást ugyanúgy november 9-re, mert a spanyol hatóságok alkotmányellenesnek minősítették az eredeti népszavazási kezdeményezést. Mas akkor azt mondta, hogy ezzel a majdani tényleges szavazást készítik elő. Megismételte, hogy továbbra is az a céljuk, hogy egy későbbi időpontban majd valódi népszavazást tarthassanak a függetlenségről.

A jogi vita miatt elvileg a rendőrök is felléphettek volna vasárnap a népszavazás ellen, de ez nem volt várható. Csütörtökön a madridi vezetés kicsit visszafogottabban jelezte, megengedik a népszavazás megtartását, amíg azt civil szervezetek és nem hivatalos állami intézmények szervezik meg.

Mindenképpen tárgyalások kezdődnek

Mas vasárnap a szavazatának leadása után megismételte, a katalánok célja ügydöntő referendumon szavazni a függetlenségről, és ha lehet, akkor a madridi vezetéssel egyetértésben.

A spanyol kormány viszont hasztalannak és antidemokratikusnak minősítette a véleménynyilvánító konzultációt. Alicia Sánchez-Camacho, a kormányzó Néppárt (PP) katalóniai elnöke megint azzal vádolta Mast, hogy becsapja a katalánokat, mert elhiteti velük, hogy egy valódi, Katalónia jövőjéről szóló népszavazáson vesznek részt, miközben annak nincs semmiféle jogi érvényessége.

A politikus ugyanakkor felajánlotta a katalán vezetőnek, hogy már hétfőn kezdjenek el gondolkodni a párbeszéden és bejelentette, kampányt indítanak melynek jelszava: "Alkossunk hidakat, építsünk együtt".

Több tízezren vonultak utcára

Katalánok tízezrei tüntettek a spanyolországi régió függetlensége ellen Barcelonában vasárnap, de korábban a függetlenség mellett is voltak tömegtüntetések. Most a népszavazás lefújása miatt is várhatóan sokan utcára vonulnak majd.

A Barcelona támogatja a népszavazást Katalónia függetlenségéről annak ellenére is, hogy figyelmeztették, az elszakadás miatt kizárhatják a spanyol bajnokságból.

Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legerősebb régiója, mintegy ötödét adja a spanyol GDP-nek. A nyelvükre és kultúrájukra büszke katalánok régóta nehezményezik, hogy túl sokkal járulnak hozzá a központi költségvetéshez, de csak keveset kapnak vissza.

Rovatok