Index Vakbarát Hírportál

Botrányba fulladt a szerb-albán csúcs

2014. november 10., hétfő 13:44

A „független Koszovóról” beszélt Edi Rama albán miniszterelnök belgrádi sajtótájékoztatóján, amelyet Aleksandar Vučić szerb miniszterelnökkel közösen tartott, írja az MTI.

Vučić provokációnak nevezte albán kollégája megfogalmazását, Rama ugyanakkor azt javasolta Szerbiának, hogy fogadja el a realitásokat Koszovóval kapcsolatban.

A sajtótájékoztató végén Vučić többször is közölte: nem számított arra, hogy Rama Koszovóról fog beszélni,

nem ebben egyeztek meg.

Hozzátetette: nem engedi meg az ilyen fajta provokációt Belgrádban. „Szerbiát senki nem alázhatja meg” – fogalmazott a szerb miniszterelnök. Kiemelte még a szerb kormánynak azt az álláspontját, miszerint „Koszovó Szerbia része”, és Albániának nincs köze ahhoz a területhez.

Rama belgrádi látogatása azért számít történelminek, mert legutóbb 68 évvel ezelőtt járt ilyen magas rangú albán politikus a szerb fővárosban. 1946-ban Enver Hodzsa Josip Broz Tito jugoszláv elnökkel gazdasági kérdésekről egyeztetett.

Koszovó függetlenségét 2008. február 17-én kiáltották ki. Magyarország már a kikiáltás előtt is jelezte, hogy támogatja az új albán állam megalakulását, de csak a március 15-i ünnepségek után jelentették be az elismerést.

Októberben félbeszakadt a Szerbia–Albánia labdarúgó Eb-selejtező Belgrádban, mert egy néző drónnal egy Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé. A játékosok összeverekedtek, a meccset egyórás szünet után lefújták. Mindkét szövetséget megbüntették.

Rovatok