Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa mielőbb leszámolna a pedofil papokkal

2014. november 11., kedd 18:40

Ferenc pápa hét főből álló különbizottságot állít fel a Hittani Kongregáción belül az egyház tagjait érintő legsúlyosabb bűncselekmények mihamarabbi kivizsgálására, jelentette be kedden Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Az MTI szerint a bíborosokból és püspökökből álló testület elnökét és tagjait Ferenc pápa nevezi majd ki.

Lombardi azt mondta, hogy a kinevezések gyorsan megtörténnek majd, hiszen az egyházfő szerint a bizottságnak minél előbb meg kell kezdenie a papok által elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálását. A testület feladata a papokat érintő legsúlyosabb – a hit és az erkölcs ellen elkövetett – bűncselekmények vizsgálata lesz.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága közben tavaly azt állapította meg, hogy a Vatikán – ami csak az elmúlt három évből mintegy hatszáz pedofíliaügyet tart számon – nem tett meg mindent a papok által elkövetett szexuális visszaélések megelőzésére és a pedofíliaügyek kivizsgálására.

A pápa tavaly decemberben már létrehozott egy pedofíliaellenes vatikáni bizottságot, melynek élére Sean O'Malley amerikai bíborost nevezte ki, és amelynek tagjai között van az ír Marie Collins is, akit gyerekkorában egy pap erőszakolt meg. Úgy tudni, ennek a bizottságnak a munkája lassan halad.

Rovatok