Index Vakbarát Hírportál

Napi hat embert lőnek le a brazil rendőrök

2014. november 12., szerda 11:06

Egy brazil emberi jogi szervezet összesítése szerint brazil rendőrök az elmúlt öt évben összesen 11 000 emberrel végeztek. Összehasonlítás végett: az Egyesült Államokban 30 év alatt jött ki ennyi áldozat. Az áldozatok túlnyomó többsége fekete, és több mint felük tizes-huszas éveit taposta.

A BBC által idézett Brazil Fórum a Közbiztonságért szerint a legvéresebb szövetségi állam Rio de Janeiro, ahol 2013-ban 416 emberrel végeztek a bűn üldözői. Az aranyérem valószínűleg összefüggésben áll azzal, hogy a rendőrség és a BOPE nevű különleges alakulat nagy erőkkel próbálta/próbálja megtisztítani a focivébére és az olimpiára a kényesebb helyeken fekvő favelákat. Ezek a dombokra épült bádogvárosok ugyanis zárványszeren ékelődnek be a mélyebben fekvő polgáribb negyedek közé, gyakran a legfontosabb turistalátványosságoktól egy saroknyira elkószálva is komoly veszélybe lehet kerülni.

A brazil rendőrök korruptsága és agresszivitása legendás, de azért az elsősorban drogüzletből és védelmi pénzből bűnözők sem gereblyével hadonásznak. Egyedül a tavalyi évben 50,806 ember vesztette életét gyilkosság miatt, annak aki szereti a plasztikus megközelítéseket: kávéországban minden 10. percben lelőnek, megkéselnek vagy gumiban égetnek el valakit.

Rovatok