Index Vakbarát Hírportál

Alakul az új intifáda: felgyújtottak egy mecsetet

2014. november 12., szerda 09:07

Zsidó telepesek szerdára virradóra felgyújtottak egy mecsetet a ciszjordániai Rámalláh közelében - írja az MTI palesztin forrásokra hivatkozva. Az incidens el-Mugajirban történt, amely a Siló nevű izraeli telepesfalu és kizárólag egy zsidó telepesek részére fenntartott út közelében található. A faluban egyébként 2012-ben már felgyújtották a másik mecsetet. Közben Haaretz arról is beszámol, hogy az arabok által lakott Shfaram nevű faluban álló ősi, nem használt zsinagógára ismeretlenek gyújtóbombát hajítottak, de az épületben nem esett kár.

A telepesek haragját a két hétfői késelés váltotta ki; ahogy arról mi is írtunk, egy palesztin férfi három embert késelt meg egy ciszjordániai buszmegállóban – az áldozatok közül egy 25 éves nő meghalt. Ezzel egy időben Tel-Aviv közelében is megkéseltek egy megállóban várakozó katonát, aki a kórházban belehalt a sérüléseibe.

Már a múlt héten megszaporodtak Izraelben az erőszakos incidensek, és a hangulatnak az sem tett jót, hogy Bibi Netanjahu miniszterelnök és Avigdor Liebermann külügyminiszter kijelentették, az izraeli araboknak el kéne húzniuk az országból. Izraelnek 1,4 millió nem zsidó állampolgára van, akiket ugyanolyan jogok illetik meg, mint a zsidókat. A ciszjordániai palesztinok viszont nem izraeli állampolgárok, hanem a palesztin hatóság fennhatósága alá tartoznak, az ő problémájuk viszont az, hogy a több mint 300 ezernyi zsidó telepes miatt a Jordán nyugati partja mára keresztül-kasul van szabdalva falakkal, szögesdrótokkal és telepes erődökkel, ami a munkavállalástól kezdve a rokonlátogatásig mindenben komoly problémákat okoz.

Rovatok