Index Vakbarát Hírportál

Nokiás doboz helyett cipősdobozban ment a korrumpálás

2014. november 12., szerda 12:27

Összehangolt országos rendőri akció keretében 32 embert, köztük köztisztviselőket és vállalkozókat tartóztattak le korrupció gyanújával tizenkét spanyol tartományban - írja az MTIa spanyol sajtóra hivatkozva.

A nyomozóhatóságok közlése szerint az országos hálózat csalással, vesztegetéssel nyert meg vasúti és közúti közbeszerzési pályázatokat, összejátszva a hivatalnokokkal és köztisztviselőkkel, akik "megsúgták" a cégeknek, hogy milyen ajánlatot kell tenniük ahhoz, hogy nyerjenek. Ők később abban is közreműködtek, hogy az eredeti árnál drágábban kiszámlázott munkákat is kifizessék a vállalkozóknak.

Az egyik gyanúsított vállalkozó például a 2011-es önkormányzati választások előtt 85 ezer eurót (26 millió forint) adott át a sevillai önkormányzat egyik illetékesének, aki ebből 70 ezer eurót (21 millió forint) egy cipősdobozban kapott meg.

A legtöbb gyanúsítottat, 11 embert, a dél-spanyolországi Sevillában tartóztattak le, az országos akció összesen tizenkét tartományt érintett, köztük Extremadurát, Aragónt, Valenciát, Madridot, Barcelonát és a Kanári-szigeteket.

Az úgynevezett "Kúszónövény-művelet" folytatása egy korábbi sevillai ügynek, amelyben vállalkozók tisztességtelen módon szereztek meg önkormányzati megbízásokat.

Rovatok