Index Vakbarát Hírportál

Oroszország Bosznián mutatta meg EU-ellenességét

2014. november 12., szerda 00:59

Először fordult elő, hogy Oroszország nem támogatta az EUFOR boszniai békefenntartó misszió meghosszabbítását az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), a testület állandó tagja arra hivatkozva tartózkodott a szavazáson, hogy álláspontja szerint nem helyes, ha külső erők az EU-tagság felé terelik a balkáni országot, írja az MTI.

A 15 tagú testület többi tagja a békefenntartó kontingens mandátumának újabb egy évvel történő meghosszabbítása mellett voksolt. Megfigyelők szerint Oroszország tartózkodása azt tükrözi, hogy Moszkva és a Nyugat között az utóbbi időben feszültté vált a helyzet, legfőképp Ukrajna - egy EU-tagságra törekvő másik ország miatt.

Az Európai Unió békefenntartó kontingense (EUFOR-Althea), amelynek létszáma jelenleg mintegy 600 főre tehető, 2004 óta működik Bosznia-Hercegovinában. A BT-ben most először született nem egyhangú döntés a misszió mandátumának meghosszabbításáról.

A szavazásra pár nappal az után került sor, hogy a brit és a német külügyminiszter alternatív megoldást kínált fel Bosznia-Hercegovina európai integrációjának folytatására. A javaslatot az Egyesült Államok is támogatja.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet azt mondta, külső erők nem kényszeríthetik ki Bosznia-Hercegovina európai uniós integrációját.

A brit-német javaslat szerint egy időre mellőznék a balkáni állam diszkriminatív alkotmánya megváltoztatásának ügyét, az úgynevezett Sejdic-Finci-ügyet, amely miatt még nem lépett életbe a 2008-ban aláírt stabilizációs és társulási megállapodás. Amennyiben Bosznia-Hercegovina újonnan megválasztott vezetői ígéretet tesznek arra, hogy az EU-s elvárásokkal összhangban kidolgoznak és végrehajtanak több kulcsfontosságú, átfogó reformot, akkor a két külügyminiszter kezdeményezni fogja az uniós intézményeknél a stabilizációs és társulási megállapodás életbe léptetését, ami előmozdítja az ország európai integrációját, és hozzáférést biztosít az EU-s pénzalapokhoz.

Rovatok