Index Vakbarát Hírportál

Összejátszott az oroszokkal az ukrán nemzetbiztonság embere, letartóztatták

2014. november 12., szerda 21:55

Letartóztatták az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik volt magas rangú tisztjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy összejátszott az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztjeinek egy csoportjával - jelentette szerdán az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata.

A letartóztatás tényéről Petro Porosenko államfőt Valentin Nalivajcsenko, az SZBU vezetője tájékoztatta a biztonsági szervek és az elnök részvételével tartott tanácskozáson. A közlemény nem említi az őrizetbe vett személynek nevét, sem a biztonsági szolgálaton belül korábban betöltött tisztségüket.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség azt írta, hogy Nalivajcsenko vasárnap nyilvánosan bejelentette, hogy letartóztatták Volodimir Biket, az SZBU elhárítási részlegének volt vezetőjét. Ezzel kapcsolatosan azonban nem árult el részleteket.

A szerdai tanácskozáson - amelyen többek között jelen volt Vitalij Jarema főügyész és Arszen Avakov belügyminiszter is - a biztonsági szolgálat főnöke arról is tájékoztatta Porosenkót, hogy őrizetbe vették a Majdan tüntetőivel szemben kivezényelt, azóta feloszlatott belügyi rohamegységnek, a Berkutnak, valamint a belügyminisztérium terroristaellenes kommandós alakulatának néhány volt munkatársát.

A Foreign Affairs a múlt héten közölt elemzést arról, hogy titkosszolgálati fronton milyen hátrányban van Ukrajna Oroszországgal szemben. Az orosz hírszerzés régóta készült egy ukrajnai konfliktusra, s ehhez felhasználhatta a szovjet érában szerzett kapcsolati tőkét és helyi tapasztalatot, az ukrán biztonsági apparátus ugyanis akkoriban a szovjet KGB helyi fiókja volt, írták.

A KGB utóda, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei Ukrajna függetlenné válása után beépültek az ukrán rendőrségbe és titkosszolgálatokba. Az ukrán hadsereg is tele van orosz szimpatizánsokkal és ügynökökkel, akik közül sokan a GRU orosz katonai hírszerzésnek dolgoznak.

Rovatok