Index Vakbarát Hírportál

Orosz hadihajók tűntek fel Ausztrália partjainál

2014. november 13., csütörtök 07:00

Az orosz csendes-óciáni flotta négy hadihajója cirkál Ausztrália partjainál a G20 csoport küszöbön álló brisbane-i csúcsértekezlete előtt, írja az MTI. Bár a hajók mozgása a canberrai védelmi minisztérium szerint nem ütközik a nemzetközi jogba, megjelenésük nagy visszhangot váltott ki. Ausztrália és Oroszország között azután vált feszültté a viszony, hogy a Kelet-Ukrajnában lelőtt malajziai utasszállítón ausztrál utasok is voltak. 

Brisbane-ben szombaton kezdődik a G20 csoport kétnapos csúcsértekezlete, amelynek egyik fő témája az ukrán válság lesz.  Az ausztrál védelmi minisztérium közlése szerint az orosz hajók egyelőre ausztrál felségvizeken kívül cirkálnak. A nemzetközi jog előírásai szerint a hadihajók szabadon mozoghatnak nemzetközi vizeken. Orosz részről volt már hasonlóra példa korábbi csúcstalálkozók alkalmával is. 

Az ausztrál híradások a hajók felvonulását Oroszország újabb erődemonstrációjának nevezték. Tony Abbott ausztrál kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden rövid eszmecserét folytatott az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének pekingi csúcstalálkozóján. A megbeszélés incidens nélkül zajlott le, noha voltak, akik ennek ellenkezőjétől tartottak. Abbott ugyanis a donyecki szakadár területen történt légi katasztrófa után bejelentette: mindenképpen tárgyalni akar az orosz elnökkel, és keményen fel fog lépni vele szemben. A nyugati országok álláspontja szerint ugyanis az utasszállítót lelőtték, mégpedig egy orosz fegyverrendszerrel.

Rovatok