Index Vakbarát Hírportál

Összefoghat az IS és az al-Kaida helyi szervezete Szíriában

2014. november 13., csütörtök 21:51

Az Iszlám Állam és az al-Kaida vezetői múlt héten egy farmon találkoztak Szíria északi részén, és megegyeztek, hogy nem harcolnak egymással tovább, ehelyett közösen szállnak szembe az ellenségeikkel, állították a szíriai ellenzék vezető tagjai az AP-nek.

A találkozót állítólag november 2-án tartották, az Aleppótól nyugatra fekvő Atareb városában, éjfélkor kezdődött és nagyjából hajnali négyig tartott. A megbeszélésén legalább a két szervezet hét fontos tagja vett részt a források szerint.

Ha valóban létrejön ez a szíriai szövetség a két szervezet között, akkor az újabb nehézségeket állít az Egyesült Államok Iszlám Állam elleni stratégiája elé. A bombázások mellé ugyanis a szíriai ellenzéki erők megerősítésével is számoltak, ez azonban nem halad elég gyorsan, így pedig az ellenzéki erőknek sokkal erősebb ellenséggel kellene szembenézniük.

Az Iszlám Állam és az al-Kaida helyi fiókszervezete, az an-Núszra Front több mint egy évig harcolt egymással Szíriában. Az AP azonban már októberben arról írt, hogy úgy tűnik, helyi megegyezések alapján felhagyott az egymás elleni harcokkal.

Az együttműködés ellenére ugyanakkor továbbra is két rivális csoportról lenne szó, a szakértők szerint biztosan nem olvadna össze a két szervezet.

Rovatok