Index Vakbarát Hírportál

Kijev nem tervezi Kelet-Ukrajna visszahódítását

2014. november 14., péntek 06:18

Kijev nem tervezi a kelet-ukrajnai szakadárok által ellenőrzött területek katonai erővel való visszaszerzését, mondta az ukrán külügyminiszter egy német lapnak.

Egy katonai hadművelet szenvedésbe taszítaná a polgári lakosságot, ukrán honfitársainkat

− mondta Pavlo Klimkin a Rheinische Post című vezető regionális lap pénteki számában megjelent interjújában, írja az MTI.

Az ukrán kormány sokkal inkább azon van − tette hozzá Pavlo Klimkin −, hogy betartsa a minszki tűzszüneti megállapodást, és politikai megoldást keres a válságra.

Az ukrán hadsereg mindazonáltal készen áll visszavágni az Oroszország által támogatott szakadároknak, amennyiben újabb támadásokat indítanak - mondta. "Sok katonánk van, akik tudnak harcolni és ezt már bizonyították is" - tette hozzá Pavlo Klimkin.

Személyesen az orosz elnököt bírálta a NATO főtitkára egy pénteki német lapinterjúban, Jens Stoltenberg szerint Vlagyimir Putyin újra megsértette Ukrajna területi épségét és veszélyezteti a nemzetközi polgári repülés biztonságát.

Az atlanti szövetség főtitkára a Bild című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy az utóbbi napokban Oroszország ismét fegyvereket és hadifelszerelést, tankokat és rakétákat szállított Ukrajnába.Ezzel "Putyin elnök egyértelműen megszegte a tűzszüneti megállapodásokat, és ismét megsértette Ukrajna integritását" - mondta Jens Stoltenberg.

Arra a kérdésre, hogy küszöbön áll-e az újabb hidegháború, azt mondta, hogy nem ez a helyzet, de a NATO és Oroszország bizalmon alapuló együttműködéséről sem lehet beszélni, mert Moszkva "aláásta az értékekre épített európai biztonsági rendszert". Mindent meg kell tenni, hogy az ukrajnai fejlemények ne vezessenek újabb hidegháborúhoz - hangsúlyozta Jens Stoltenberg a legnagyobb példányszámú német lapban, hozzátéve, hogy ez "orosz érdek is".

Oroszország tettei elfogadhatatlanok Kelet-Ukrajnában, és újabb szankciókhoz vezethetnek az Egyesült Államok és az Európai Unió részéről

− ezt már David Cameron, brit kormányfő mondta pénteken Ausztráliában. Hozzátette, hogy reméli, az oroszok rájönnek, hogy hagyniuk kell Ukrajnát szabad és független államként fejlődni, olyan országként, amely saját maga hozza meg döntéseit.

Canberrai sajtótájékoztatóján David Cameron úgy fogalmazott, amennyiben Oroszország kedvező hozzáállást tanúsít Ukrajna szabadságához, a szankciók véget érhetnek, ha viszont csak tovább ront a helyzeten, a büntetőintézkedések súlyosbodhatnak.

Ez ilyen egyszerű

− jelentette ki.

Közben Putyin a tervek szerint találkozik a német kancellárral, Angela Merkellel a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-as csoportnak az ausztráliai Brisbane-ben szombaton kezdődő kétnapos csúcsértekezlete alkalmával. Legalábbis ő ezt nyilatkozta amikor épp azt cáfolta, hogy megromlottak volna kapcsolatai a német kancellárral.

Ukrajna a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy orosz harci eszközökből, harckocsikból, légvédelmi rendszerekből, tüzérségi és harci alakulatokból álló konvojok jutottak el a kelet-ukrajnai térségbe az oroszbarát szeparatisták támogatására.

Rovatok