Index Vakbarát Hírportál

Fotó „bizonyítja”: vadászgép lőtte le Ukrajna felett a maláj Boeinget

2014. november 14., péntek 23:37 | kilenc éve frissítve

Egy műholdfelvétel szerint a malajziai légitársaság Ukrajnában lezuhant Boeing-777-esét egy vadászgéppel lőtték le, írja az MTI. Legalábbis ezt állították a Pervij kanal orosz állami tévében, ahol nem is törődtek olyan apróságokkal, miszerint a képen látható Boeing nem is olyan típusú, mint ami valójában lezuhant.

A csatorna esti híradójában ugyanis bemutattak

egy szenzációsnak nevezett, kamugyanús fotót,

amelyet szakértői feltételezések szerint brit vagy amerikai kémműhold készíthetett. Ezen a fotón állítólag a július 17-én Donyeck körzetében lelőtt Boeing-777-es repülőgép látható a szerencsétlenség előtti pillanatokban.

A fotót a tévé beszámolója szerint egy bizonyos George Bild, a híres Massachusettsi Műszaki Egyetemen végzett, és több mint két évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező repülésügyi szakember juttatta el emailben az Orosz Mérnökök Szövetségéhez.

A szervezet alelnöke, Ivan Andrijevszkij szerint a műholdfelvétel valódi, és

a képen jól kivehető, hogy egy vadászgép levegő-levegő rakétát lő ki a Boeing pilótakabinjára.

Mihail Leontyev, az orosz állami tévé kommentátora szerint MIG-29-es vadászgépről van szó, és az biztosan nem orosz volt.

A Vlagyimir Putyin orosz államfő környezetéhez tartozó újságíró (aki egyébként a Rosznyefty állami kőolajcég sajtófőnöke), azt is megjegyezte, hogy a G20-as csoportnak az ausztráliai Brisbane-ben szombaton kezdődő csúcstalálkozóján

több mint időszerű lehet a malajziai utasszállító katasztrófájában lezuhant utasok halálának kiderítése.

A kémműhold felvétele szerinte

azt a változatot erősíti, amely Nyugaton szinte nem is volt hallható.

Ahogy azt korábban az Index is megírta, a júliusi repülőgéptragédiában 298-an vesztették életüket. Többségében hollandok, de volt 43 malajziai állampolgár is a fedélzeten. Kijevben és a nyugati országokban már a holland vizsgálat lezárulta előtt arra az álláspontra jutottak, hogy kelet-ukrajnai, Moszkva-barát szakadárok lőtték le a Boeing 777-est egy orosz gyártmányú, Buk típusú légvédelmi rakétával.

A kép kamu

Az orosz tévében bemutatott műholdkép felbukkanása óta egyre több hírportál és repülősblog foglalkozik azzal, hogy a fotó valójában hamisítvány. A whathappenedtoflightmh17.com például azt írja, a képen látható utasszállító nem is Boeing 777-es, hanem Boeing 767-es, a Donyeck feletti felhők pedig gyanúsan megegyeznek azzal az állapottal, amit 2012 augusztusában a Google Maps műholdja rögzített a térségről.

A bakivadászok emellett további furcsaságokat is találtak a bizonyító erejű műholdképpel kapcsolatban:

Rejtély, mi történt valójában

Az Orosz Mérnökök Szövetsége még augusztusban közölte saját műszaki vizsgálódásainak megállapításait, amelyek szerint a polgári repülőgépet csakis másik repülőről indított rakétával semmisíthették meg. 

Az orosz védelmi tárca a katasztrófát követően azt hangoztatta, hogy az orosz műholdak nem észleltek rakétaindítást a katasztrófa idején. Azt is közölték Moszkvában, hogy a malajziai utasszállító közelében, attól 3-5 kilométeres távolságra feltételezhetően egy SzU-25-ös ukrán vadászbombázó repült.

A délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus közepette történt súlyos szerencsétlenség okainak kiderítését célzó vizsgálatok mind a mai napig nem fejeződtek be. A roncsokat sem szállították el a katasztrófa helyszínéről, ahol nemrég újabb emberi maradványokat is találtak.

Rovatok