Index Vakbarát Hírportál

Kifakadt az oroszokra Obama a G20-on

2014. november 15., szombat 09:39

Az orosz agresszió fenyegetés a világnak, ahogy azt a maláj utasszállító repülőgép megdöbbentő lelövése is jelzi

- mondta Barack Obama Ausztráliában a G20 csoport csúcstalálkozóján, ahol arra is kitért, hogy az Egyesült Államok a világ egyetlen szuperhatalmaként fogja vezetni a nemzetközi közösséget Oroszország Ukrajna elleni csapásaival szemben, írja a CNN. Korábban az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy szólította fel Oroszországot, hogy vessék be befolyásukat a kelet-ukrán szakadároknál a béke érdekében. Az uniós kormány- és államfők vasárnap egyeztetnek az amerikai elnökkel a kelet-ukrajnai helyzet miatt.

Az orosz államfő külpolitika tanácsadója, Jurij Usakov továbbra is tagadta Oroszország szerepét az ismét felerősödő kelet-ukrajnai eseményekben és támogatta a szeptemberben kötött minszki tűzszüneti megállapodást. Kiemelte, hogy a felzárkózó gazdaságokat tömörítő BRIC (Brazília, India, Oroszország, Kína) tagjai illegálisnak és az EU alkotmányával szembemenőnek tartják az Oroszország ellen hozott nyugati szankciókat, amivel a világgazdasági fellendülést akadályozzák.

Barack Obama ausztráliai beszédében azonban a legnagyobb szerepet a klímaváltozás elleni védekezés tette ki, ennek érdekében három milliárd dolláros segélyalapot hoztak létre a szegény országok segítésére. Itt külön pozitívumként megemlítette az amerikai-kínai megállapodást, ami tartalmazza a két ország károsanyag-kibocsátásának a szabályozását.

Rovatok