Index Vakbarát Hírportál

Nem fogja elhinni mit állapított meg a G20

2014. november 16., vasárnap 13:14

A G20 országcsoport Ausztráliában zajló csúcstalálkozót a gazdasági kérdések mellett az ukrán válság témája uralta, írja az MTI. A kétnapos találkozót lezáró nyilatkozatban a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport vezetői megállapították, hogy a világgazdaság felépülése:

és

A tanácskozás résztvevői ezért a problémák leküzdésére, az erős, fenntartható és kiegyensúlyozott növekedés megalapozására, valamint munkahelyteremtésre tettek ígéretet.

Strukturális reformokat hajtunk végre a növekedés és a magánszektor tevékenységének gyorsítása érdekében, felismerve, hogy a fellendülést a jól működő piacok alapozzák meg.

− áll a dokumentumban, amiben azt is előrevetítik, hogy a vállalásokkal 2,1 százalékponttal gyorsítják a világgazdaság növekedését 2018-ig. Aminek következtében több mint 2 ezer milliárd dollárral fog nőni a világgazdaság a korábbi előrejelzésekhez képest és munkahelyek milliói fognak létrejönni szerintük.

A G20-csoport vezetői arra is ígéretet tettek, hogy együtt fognak működni az adóelkerülés és a korrupció ellen, valamint korszerűsíteni fogják a nemzetközi adózási szabályokat.

Putyin, Putyin, Putyin

A találkozót a gazdasági kérdések mellett az ukrán válság témája uralta. A fórum mindkét napján nagy nyomás nehezedett Vlagyimir Putyin orosz elnökre a kelet-ukrajnai eseményekben játszott szerepe miatt. A csúcsértekezlet keretén kívül vasárnap több részt vevő ország vezetői tanácskozást tartottak Ukrajnáról, ahol tisztségviselők véleménye szerint egyre rosszabbodik a biztonsági helyzet.

A nyugati országok vezetői újabb szankciókkal fenyegetőztek arra az esetre, ha Moszkva nem vet véget a kelet-ukrajnai szakadárok támogatásának. Barack Obama amerikai elnök, Tony Abbot ausztrál kormányfő és Abe Sindzó japán miniszterelnök leszögezte, hogy a Kremlnek fel kell hagynia Kelet-Ukrajna destabilizálásával. Obama hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is elszigetelve marad, amennyiben az orosz államfő nem hagy fel a nemzetközi jogot sértő Ukrajna-politikájával.

A nyugati országoknak minden lehetőséget meg kell ragadniuk a párbeszédre Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai válságról

− hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár vasárnapi sajtótájékoztatóján Sydneyben, Tony Abbott ausztrál miniszterelnökkel folytatott egyeztetése után. Merkel  szombaton két órán keresztül tárgyalt Putyinnal, részleteket azonban nem árult el a találkozóról. "Bizalmas megbeszéléseket folytattunk. Nagyon általánosan és alapvetéseiben még egyszer végigvettük az egész konfliktust" - jegyezte meg.

A német kancellár sürgette az Európai Unió és az Egyesült Államok szabadkereskedelmi megállapodásának mielőbbi megkötését. Merkel a sajtótájékoztatón azt mondta: az EU-nak "sebesen és eltökélten" kell tárgyalnia az egyezmény érdekében. Ugyanakkor megjegyezte, hogy "mindent arra kell kihegyeznünk, hogy európaiként ne kerüljünk függőségi viszonyba".

Koaladiplomácia

Bár a G20-csoport Ausztráliában zajló hétvégi csúcstalálkozója az ukrán válság miatt hidegháborús hangulatban telt, Canberra bevetette a "koaladiplomáciát", és lehetővé tette a világ vezetőinek, hogy imádnivaló erszényeseket simogassanak, írja az MTI.

Al Muci, a közeli Dreamworld állatkert munkatársa szerint a koalák bemutatása a feszültségoldás mellett az emberi tevékenység miatt veszélybe került állatok ügyének is használhat. "Ausztrál állampolgárként büszke vagyok arra, hogy mi lehetünk a házigazdái a G20-csoport találkozójának. A természetben élő koalák azonban veszélyben vannak, erre szeretnénk felhívni a nemzetközi közösség figyelmét" − mondta a gondozó.

Rovatok