Index Vakbarát Hírportál

Egy buszsofőr halála miatt zavargások törtek ki Jeruzsálemben

2014. november 17., hétfő 16:57

Zavargások törtek ki Jeruzsálemben egy felakasztva talált palesztin autóbuszsofőr miatt, a palesztinok ugyanis elutasítják a rendőrség öngyilkosságot feltételező álláspontját. A hatósági boncolás során nem találtak idegenkezűségre utaló nyomot, írja az MTI.

Juszuf Haszán al-Ramúnival a család szerint izraeli telepesek végezhettek rasszista indítékból, bosszúból. Egy másik palesztin sofőr azt mondta, hogy idegenkezűség jeleit vélte látni a halotton, és szerinte olyan helyen volt felakasztva a busz hátsó lépcsőjénél, ahol önkezével nem vethetett véget életének.

A holttestet a sofőr felettese találta meg. Halála hírére tüntetések kezdődtek a város arabok lakta At-Tor, Rasz Al-Amúd és Abu – Disz nevű negyedeiben, a tiltakozók több helyen kövekkel dobálják az elhaladó járműveket. A palesztin szervezetek általános sztrájkra szólítottak fel.

A tüntetések előzménye, hogy vasárnap este egy palesztin támadó csavarhúzóval megsebesített Jeruzsálem óvárosa mellett egy ultraortodox izraelit, majd elmenekült. Az utóbbi hetekben Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában pattanásig feszült a helyzet. A palesztinok azzal vádolják Izraelt, hogy meg akarja változtatni a város érzékeny status quóját, lehetővé téve a zsidók imádkozását a Mecsetek terén.

Rovatok