Index Vakbarát Hírportál

Az egész Európai Bizottságnak le kell mondania, ha ezt megszavazzák

2014. november 18., kedd 18:25

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be az Európai Parlament (EP) képviselőinek több mint egytizede a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság ellen, értesítette kedden délután Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke az EP-képviselőket, írta az MTI.

Ez azt jelenti, hogy a következő plenáris ülésen, vagyis jövő héten Strasbourgban vitát és szavazást is kell tartani a bizalmatlansági indítványról. Ha az EP képviselőinek több mint kétharmada megvonja bizalmát a brüsszeli testülettől, akkor az egész bizottságnak testületileg le kell mondania.

Az elmúlt napokban két képviselőcsoport is elkezdte az aláírásgyűjtést, hogy benyújthassák a bizalmatlansági indítványt a Jean-Claude Juncker vezette testület ellen, miután újságírók feltárták, hogy több száz vállalat kötött titkos adómegállapodásokat a luxemburgi adóhivatallal. Juncker egészen tavaly decemberig, 18 éven át volt az ország miniszterelnöke, 1989 és 2009 között, részben a miniszterelnökséggel párhuzamosan pedig a pénzügyminiszteri feladatokat is ő látta el.

Állítólag a Nigel Farage vezette, euroszkeptikus Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) képviselőcsoport és a függetlenek közt helyett foglaló, francia szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen által indított kezdeményezésnek sikerült elsőként összegyűjtenie a szükséges, legalább 76 darab aláírást. Az európai integráció története során a parlament nyolcszor szavazott már bizalmatlansági indítványról, de még sosem kényszerítette lemondásra az Európai Bizottságot.

Rovatok