Index Vakbarát Hírportál

Harmadik lett Magyarország a rabszolgaság-ranglistán

2014. november 18., kedd 09:56

Több mint 35 millió ember él rabszolgaként világszerte – állítja a 167 ország adatait összesítő ausztrál Walk Free Foundation (WFF). A rabszolgaságba az emberkereskedelem, adósrabszolgaság, kényszermunka és -házasság áldozatait is beleszámítják, így például a külföldön dolgoztatott szexmunkásokat vagy a csicskáztatás áldozatait is.

Európai összesítésben Bulgária és Csehország mögött harmadik, globálisan 167 országból 75. lett Magyarország. A Global Slavery Index becslése szerint 36 ezer magyar él modern kori rabszolgaként ma Magyarországon.

A világ rabszolgáinak több mint 60 százalékát öt ország adja: Indiában 14 millió, Kínában 3,2 millió, Pakisztánban 2 millió, Üzbegisztánban 1,2 millió, Oroszországban 1 millió rabszolga él az összesítés szerint. Abszolút számokban a legsúlyosabban érintett terület Délkelet-Ázsia, Európában az összes áldozat 1,6 százaléka él:

Az index szerint Mauritániában él rabszolgasorban a lakosság legnagyobb hányada, négy százalék (Üzbegisztánban az arány 3,9, Haitin 2,3, Katarban 1,3 százalék, Magyarországon körülbelül 0,36 százalék).

„A közhiedelem szerint a rabszolgaság a régmúlt problémája, vagy csak a szegény, háború sújtotta országokban létezik. A rabszolgaság modern formái minden országban jelen vannak. Mindannyian felelősek vagyunk ezért, és a szenvedésért, amit embertársainknak okoz” – mondta Andrew Forrest, a WFF alapítója a Guardiannek.

Forrest hozzátette: az első lépés a rabszolgaság elleni harcban a helyzet felmérése. Az adatok birtokában „a kormányoknak, vállalatoknak és a civil szervezeteknek együtt kell fellépniük, hogy végleg megszüntessék az emberek kizsákmányolását”.

A rabszolgaság elleni harc élharcosai a tanulmány szerint Ausztrália, Ausztria, az Egyesült Királyság, Grúzia, Hollandia, Írország, Norvégia, Svédország, Svájc és az USA. David Cameron brit miniszterelnök nemrég egy beszédében külön kiemelte, hogy „a fél világon át hurcolják bűnözők az áldozatokat, hogy a legborzasztóbb körülmények között éljenek és dolgozzanak, mint az állatok.”

Az Egyesült Királyság parlamentje éppen törvényt készít elő a modernkori rabszolgaságról, mely a WFF szerint jó, de a javaslatot több ponton szeretnék megerősíteni. Kiemelték: nagyon fontos, hogy a vállalati szféra is fellépjen a rabszolgaság minden formája ellen.

Arról, hogy Magyarországon a gyarkorlatban hogy nézhet ki a modernkori rabszolgaság, itt egy példa.

Rovatok