Index Vakbarát Hírportál

Porosenko felhívta Orbánt. Vagy fordítva

2014. november 18., kedd 00:27

Magyar-ukrán-szlovák munkacsoport létrehozását javasolta Petro Porosenko ukrán elnök az európai energetikai biztonság erősítése érdekében, új műszaki lehetőségek használatának előmozdítására hétfőn, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében, írja az MTI.

A megbeszélésen - amelyről az ukrán államfő hivatalos honlapján az elnöki sajtószolgálat adott tájékoztatást - szóba került a Magyarország és Szlovákia gázvezetékrendszerét összekötőúj interkonnektornak a tervek szerint az év végéig megvalósuló beindítása, amely várhatóan szintén hozzájárul majd a gázszállítások diverzifikációjához.

Orbán Viktor a tájékoztatás szerint kedvezőnek értékelte a magas szintű magyar-ukrán párbeszéd alakulását, és hangsúlyozta a jószomszédi kapcsolatok kialakításának fontosságát. A miniszterelnök biztosította tárgyalópartnerét afelől, hogy Magyarország megbízható partnere Ukrajnának, teljes mértékben támogatja szuverenitásának és területi épségének megőrzését, hiszen - mint fogalmazott - véleménye szerint éppen ez a záloga a stabilitásnak és a jószomszédi kapcsolatoknak.

A felek megállapodtak abban, hogy rendszeres párbeszédet folytatnak erőfeszítéseik összehangolása érdekében. Porosenko elnök rögtön az új ukrán kormány megalakulása után ukrajnai látogatásra hívta meg Orbán Viktort.

Szintén hétfőn egyeztetett a magyar fogyasztók biztonságos téli gázellátásáról Moszkvában Alekszej Miller, a Gazpromorosz energetikai vállalat vezérigazgatója és Balla János moszkvai magyar nagykövet. A találkozóról az orosz állami cég sajtószolgálata közleményt adott ki, amely szerint a közelgő téli energiaellátás biztonságát illetően további garanciát jelent a magyarországi földalatti gáztározókban elhelyezett mintegy 700 millió köbméternyi orosz földgáz.

Alekszej Miller és Balla János a Magyarország területén átmenő stabil tranzitról is szót váltottak, és azt is megvitatták, hogy hol tart a Déli Áramlat európai gázvezeték megvalósítása. Az orosz állami energetikai cég adatai szerint a Gazpromtavaly körülbelül 6 milliárd köbméter földgázt szállított Magyarországra.

A tervek szerint a Déli Áramlat - az Ukrajna elkerülésével Oroszország fekete-tengeri partvidékén lévő Anapa településtől előbb a tenger alatt, majd Bulgárián és Szerbián át Magyarországra és azon keresztül Ausztriába és Olaszországba vezető - gázvezeték-rendszer 2018-tól évi 63 milliárd köbméter gázt juttat el a beruházásban résztvevő országokba.

Rovatok