Index Vakbarát Hírportál

Így jár, aki párnahuzatba varr bankjegyet!

2014. november 19., szerda 20:30

Kicsit olyan a Global Times története, mint amikor régebben Kelet-Ázsia dzsungeleiből előjött néha egy öreg japán, akiről kiderült, nem hallott sem Hirosimáról, sem a fegyverletételről: a 80 éves Jing úr a kínai Csöcsiang tartományban egy 12 jüanos (500 forintos) vonatjegyet akart egy 1943-as 500-as címlettel kifizetni, és hangosan méltatlankodott, maikor nem akarták elfogadni a pénzét.

Na nem azért, mert nem volt visszajáró, hanem azért, mert a bankjegyen még annak a Szun Jat-szen tábornoknak az arcképe díszeleg, akit a Kínai Köztársaság atyjaként tiszteltek – egészen 1949-ig. Akkor azonban Csang Kaj-sek köztársaságijait Mao Ce-tung kommunistái kiszorították a kontinensről, és a Kínai Népköztársaság ki is vonta a forgalomból az inflálódott régi jüanokat.

Az nem derült ki, Jing úr miért tartogatta ilyen sokáig a pénzét, és az sem, hogy miért pont egy teljesen átlagos vonatút miatt akarta felváltani. Az azonban mindenképpen vigasztalhatja, hogy egy ilyen háborús bankjegy-ritkaságért gyűjtők akár 25 ezer forintnak megfelelő dollárt is adnak.

Rovatok