Index Vakbarát Hírportál

Nicola Sturgeon az új skót miniszterelnök

2014. november 19., szerda 20:26

Nicola Sturgeon eddigi skót miniszterelnök-helyettest választották szerdán Skócia kormányfőjévé. A 44 esztendős politikus Skócia első női miniszterelnöke. Elődje, Alex Salmond a Skócia függetlenségéről rendezett - az elszakadást ellenző tábor győzelmével végződött –szeptemberi népszavazás után jelentette be, hogy a kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) idei éves kongresszusán nem jelölteti magát újból pártvezetőnek, és utódja megválasztása után a kormányfői tisztségből is távozik.

Nicola Sturgeont – aki tíz évig volt Salmond helyettese a Skócia függetlenségére törekvő SNP-ben, és 2007 óta töltötte be a skót miniszterelnök-helyettesi tisztséget  az SNP múlt heti kongresszusán ellenjelölt nélkül választották a párt élére, szerdán pedig az edinburghi parlament nagy többséggel választotta miniszterelnökké, írja az MTI.

A kormányfői tisztségért versenybe szállt Ruth Davidson, a Nagy-Britanniát kormányzó Konzervatív Párt skóciai tagozatának vezetője is, ám már a szerdai voksolás előtt elismerte, hogy a parlamenti erőviszonyok miatt nincs reális esélye. A szerdai képviselői szavazáson Nicola Sturgeon 66 voksot kapott, Ruth Davidson 15-öt; 39-en tartózkodtak.

Rovatok