Index Vakbarát Hírportál

Ők ketten Románia legdrágább bűnözői

2014. november 19., szerda 06:23

Az amerikai külügyminisztérium 1,75 millió dollárig terjedő jutalmat ajánlott fel kedden olyan információkért, amelyek elvezethetnek két román internetes csaló és bűnszervezeti tag, Nicolae Posescu és Dumitru Daniel Bosogioiu letartóztatásához és/vagy elítéltetéséhez.

Popescu állítólag egy kibernetikai csalásrendszer irányítója volt, amely meggyőző hirdetésekkel árasztotta el az amerikai weboldalakat nem létező autókról, motorkerékpárokról, hajókról és egyéb nagy értékű tárgyakról. Az ő esetében kereken egymillió dollár a jutalom felső határa.

Az áldozatoknak hamis bankszámlákra kellett átutalniuk a vételárat, amelyekről a pénzt a bűnszervezet vezetőihez irányították át Romániába. A szervezet potenciálisan több millió dollár veszteséget okozott a kárvallottaknak. 

A szervezet egyik legfontosabb tagjának nevezett Bosogioiu lebuktatásához vezető értesülésekért 750 ezer dollárig terjedő összeget ajánlott fel az amerikai külügyminisztérium.

A nyomravezetői díjat a diplomáciai tárca a transznacionális szervezett bűnözés elleni – 2013-ban elindított – jutalomprogram keretében ajánlotta fel. 

Popescu kedden felkerült a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által körözött kibernetikai bűnözők tavaly óta vezetett tízes toplistájára is.

Rovatok