Index Vakbarát Hírportál

Beüzemelték a világ leghosszabb vasútvonalát

2014. november 19., szerda 16:15

A kínai Jivu teherpályaudvaráról szerdán kifutott az a 82 kocsiból álló szrelvény, mely a tervek szerint 21 nap múlva egy kontinenssel és 10 ezer kilométerrel arrébb fut majd be célállomására, Madridba - írja a spanyol Local .

A tehervonat a Sanghajtól 300 kilométerre délre található Jivuból északnyugat felé indul el, és Kazahsztánt, Oroszországot, Belaruszt, Lengyelországot, Németországot majd végül Franciaországot átszelve érkezik decemberben a spanyol fővárosba.

A szerelvény által megtett távolság jócskán meghaladja az eddigi rekorder Moszkva-Vlagyivosztok járatét, de a rekord értékéből levesz, hogy a különböző nemzeti nyomtáv-szabványok miatt három helyen is át kell rakodni az árut. Az utolsó ilyen átrakodási pont pont a spanyol-francia határon lesz, a két ország között ugyanis csak a személyszállító vonalakat szabványosították (elsősorban a Párizs-Barcelona szuperexpressz kedvéért).

A teherjárat PR-célokat is szolgál, a kínai kormány ugyanis be akarja bizonyítani, hogy a világ egyik legnagyobb logisztikai központjának számító Jivu a kulcsfontosságú európai partnerek számára is elérhető közelségben van.

Rovatok