Index Vakbarát Hírportál

A dél-koreai komptársaság vezetője sem úszta meg

2014. november 20., csütörtök 07:44

Tíz évi szabadságvesztésre és 1800 dollárnak megfelelő pénzbüntetésre ítélték csütörtökön annak a dél-koreai komptársaságnak a vezetőjét, amelynek egyik járműve elsüllyedt áprilisban, és a szerencsétlenségben több mint 300-an meghaltak, döntően iskolás gyerekek, írta az MTI.

Kim Han Szik, a Chonghaejin Marine nevű komptársaság elnökét abban találta bűnösnek a kvangdzsui körzeti bíróság, hogy nem akadályozta meg a komp túlterhelését, és jóváhagyta a hajó szabálytalan átalakítását - ezek az okok voltak a katasztrófa előidézői.

Ugyanez a bíróság a múlt héten 36 évi szabadságvesztésre ítélte a komp kapitányát, és 30 évi börtönre a fedélzeti főmérnököt.

A Szevol nevű komp 476 emberrel a fedélzetén Dél-Korea délnyugati partjainál süllyedt el április 16-án, közülük csak 172-őt tudtak kimenteni a vízből. Kilenc embert eltűntként tartanak számon. Dél-Korea egyik legsúlyosabb hajószerencsétlenségében többnyire középiskolás diákok vesztették életüket.

A szerencsétlenséggel kapcsolatban 399 embert helyeztek vád alá. A bíróság a múlt héten hozott ítéletet a hajó személyzetének további 13 tagja ügyében is. Ők öttől húsz évig terjedő börtönbüntetést kaptak. Az ügyész főképpen őket vádolta a történtekért. Kijelentette: az áldozatoknak azt mondták, hogy maradjanak a helyükön, míg a személyzet, élén a kapitánnyal sietve elhagyta a süllyedő hajót.

Az ügyben indított vizsgálat feltárta, hogy a komp megengedettnél jóval nehezebb rakománya, a hajó illegális átalakítása és a kormányos szakértelmének hiánya együttesen vezetett a tragédiához.

Rovatok