Index Vakbarát Hírportál

Lefejezésre készült 3 muszlim Londonban

2014. november 20., csütörtök 21:35

Terrorcselekmény előkészítése címén emeltek vádat csütörtökön Londonban három fiatal muszlim férfi ellen - írja az MTI.

A vádhatóság szerint a két hete őrizetbe vett csoport arra készült, hogy az utcán elrabol valakit és lefejezi, hasonlóan ahhoz, ahogy az Iszlám Állam tette több nyugati túszával.

A 21 éves Nadir Ali Sayedet, a 19 éves Yousaf Shah Syedet és a 27 éves Haseeb Hamayoont november 6-án vették őrizetbe Londonban a Scotland Yard terrorelhárítói.

Az egész ügy csak a csütörtöki vádemelés után került nyilvánosságra, és a vádhatóság képviselője által elmondottakon kívül más részlet nem ismert. A tárgyalás decemberben kezdődik a londoni központi büntetőbíróságon.

Az idei év elején hasonló terrortámadásért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt a büntetőbíróság két nigériai származású muszlim fanatikust. Egyikükre szabadlábra helyezés lehetősége nélküli, tényleges életfogytiglani börtönt róttak ki, másiknak minimum 45 évet kell rács mögött töltenie.

Az áldozat egy brit katona, a 25 éves Lee Rigby volt, aki 17 éves kora óta szolgált a brit hadseregben, és megjárta az afganisztáni frontot is. A lesben álló támadók a délkelet-londoni Woolwich kerület laktanyájának közvetlen közelében, autójukkal a járdára felhajtva elütötték, majd késekkel, húsvágó bárdokkal összekaszabolták és megpróbálták lefejezni a körletébe visszatérő Rigbyt, több száz járókelő szeme láttára.

Rovatok