Index Vakbarát Hírportál

Elege van a drogkartellekből Mexikónak

2014. november 21., péntek 09:20

A tüntetők és a rendőrök közötti összeütközéshez vezetett a mexikói elnöki palota előtti demonstráció a Guerrero államban eltűnt 43 diákért. A Zocalo téren felsorakozott több száz rendőr ellen Molotov-koktélokat vetettek be, amire könnygázzal válaszoltak, a tüntetők a térig békésen meneteltek. Egy hasonló összecsapás volt a főváros repülőtere közelében is háromszáz tüntetővel – írta a BBC.

A tiltakozás az eddigi legnagyobb konfliktus, amivel a két évvel ezelőtt hivatalba lépett Erique Pena Nietónak szembe kell néznie.

Bár az elmúlt évtizedben 100 ezer ember lett gyilkosság áldozata, további 27 ezren tűntek el a 120 milliós országban – ebből 57 ezren közvetlenül a drogháborúk áldozatai lehetnek – a 43 diák valószínűsíthető halála felkorbácsolta az indulatokat.

A fiatalok szeptember végén tűntek el, kevés az esély, hogy bárki is életben volna közülük. A múlt héten elégetett és a folyóba dobott maradványokra bukkant a rendőrség, de a DNS-alapú azonosítás még tart.

A legfőbb ügyész, Jesus Murillo Kamra valószínűsíti, hogy a Guerrero állam kormányzójához köthető korrupciós ügyek miatt hangos diákok elhallgattatására a drogkartellel összejátszó rendőrség a kormányzótól kapott utasítást – írta a Reuters. A diákok és három tanáruk azután tűntek el, hogy részt vettek egy korrupcióellenes tüntetésen a guerrerói Igualában.

Rovatok