Index Vakbarát Hírportál

NATO-tagságot akar Kijev

2014. november 21., péntek 11:56

Hetekkel később a tervezettnél, de péntekre virradóra aláírta a koalíciós megállapodást az államfőhöz kötődő Petro Porosenko Blokkja (BPP), a Julija Timosenko mögött álló, de alig 8 százalékos  Batykivscsina (Haza), az egykori kormányfővel szakított Arszenyij Jacenyuk kormányfőt támogató Népfront, a Oleg Ljasko Radikális Pártja és az Önsegélyezés.

A koalíció tagjai azt is kijelentették, hogy céljuk Ukrajna NATO-tagságának biztosítása. A februárban elűzött Viktor Janukovics Ukrajna blokkon kívüliségét támogatta, de kész volt népszavazáshoz kötni a tagságról szóló döntést.

Kérdés azonban, hogy Oroszországgal fenntartott területi konfliktusa fényében mennyi esélye van Ukrajnának arra, hogy a katonai szövetség tagjává váljon. A NATO már a 2008. áprilisi bukaresti csúcson is visszatáncolt Ukrajna és Grúzia hivatalos meghívásától, és nem jutott dűlőre az év decemberében sem – amikor Grúzia már túl volt az oroszokkal folytatott katonai konfliktuson, amely után Moszkva függetlennek ismerte el Dél-Oszétiát és Abháziát.

Ünnepi koalíció

Az ötpárti megállapodást épp a tavaly kitört tiltakozási hullám kezdetének egyéves évfordulójára sikerült összehozni. November 21. Ukrajnában ünnepnap lett Porosenko korábbi javaslatára.

Kijevben a Méltóság menetét is megtartják az évforduló alkalmából, a Majdan mellett érintve azokat a helyeket, amelyek a Janukoviccsal való ellenállás fontos helyszínei voltak.

Eközben a Moszkva által annektált Krímben már letávolították az ukrán feliratú táblákat, Donyeckben pedig folynak a harcok. A napokban aknatűzben öt ház megsemmisült, bár az elmúlt éjszaka a milliós város szakadárjai szerint viszonylag nyugodtan telt.

Rovatok