Index Vakbarát Hírportál

Négymillió rejtőzködőn segítene Obama

2014. november 21., péntek 07:05

Ismertette az illegális bevándorlók helyzetén segítő reformtervet Barack Obama. Az európai idő szerint péntek reggel vázolt terv 4,4 millió embernek ad esélyt, hogy törvényesítse helyzetét az Egyesült Államokban.

Az elnök hangsúlyozta, hogy nem általános amnesztiáról van szó. „Aki bűnöző, azt deportáljuk” – közölte az elnök, akinek nagy adóssága a spanyolajkúakkal szemben az illegális bevándorlók helyzetének könnyítése.

Három évre érvényes tartózkodási engedélyt azok, az ország területére illegálisan – elsősorban Mexikó felől – érkező bevándorlók kaphatnak, akik legalább öt évet töltöttek el az Egyesült Államokban, vannak amerikai állampolgárságú vagy az országban legálisan tartózkodó gyermekeik – írta a BBC. Az illegális bevándorlók 11 milliósra becsült tömegéből ez négymillió embert érinthet.

Obama helyzetét azonban megnehezíti, hogy a Kongresszus immár republikánus többségű és nem kívánja támogatni a demokrata elnök reformtervét. Obama így inkább rendelettel kerülné meg a törvényhozást, ami csak növelné a feszültséget közte és a Kongresszus között.

Ráadásul a feljövőben lévő republikánusokkal szemben a második ciklusát töltő elnök ronthatja esélyét a demokrata utód újraválasztásának is. Igaz, a spanyol anyanyelvűek körében tovább erősödhet a támogatottsága.

A Mexikóval határos Texas republikánus kormányzója, Rick Perry szerint a rendelkezés csak növelni fogja az illegális bevándorlást.

Miután a bevándorlókkal szembeni elnéző hozzáállás nem feltétlenül népszerű, Obama hangsúlyozta. A reformmal párhuzamosan megerősítik a mexikói határt, így a jövőben jóval nagyobb eséllyel akadnak fenn a határőrök járőrözésein az illegális határátlépők, mint eddig. 

Rovatok