Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Belgrádban is kiállt a Déli Áramlatért

2014. november 21., péntek 13:12

Szükség van a Déli Áramlatra, mert növeli Magyarország energiabiztonságát. – közölte Szijjártó Péter a szerb külügyminiszterrel folytatott belgrádi találkozója után. A külügyi és külgazdasági miniszter szerint a Gazprom kezdeményezésére eltervezett, a Fekete-tengeren át futó gázvezeték létrejötte európai érdek. Igaz, nem a forrás diverzifikációjához járul hozzá – hiszen úgyanúgy orosz gázforrásokkal köti össze Magyarországot, mint eddig –, csak a szállítási útvonalak diverzifikációjához, ám ez „jelenleg a legkézzelfoghatóbb és a legrövidebb időn belül reálisan megvalósítható beruházás” – mondta az MTI szerint a miniszter.

Az alternatív útvonal révén Szerbia gázellátása függetleníthető az ukrán-orosz gázkonfliktusoktól – ezt már Ivica Dacsics nyilatkozta. A szerb külügyminiszter szerint mielőbb lehetővé kell tenni, hogy az első körben 30 milliárd köbméteresre tervezett, Bulgáriát, Szerbiát, Magyarországot, Szlovéniát, Olaszországot és Ausztriát érintő vezeték mielőbb megépüljön.

Ennek fontosságát Szijjártó is megerősítette, emlékeztetve arra, hogy a héten Moszkvában járva Szergej Lavrov orosz külügyminisztert arra kérte: az Európai Bizottsággal újítsák fel és gyorsítsák fel azokat a megbeszéléseket, „amelyek nyomán majd mindent kétséget ki lehet zárni afelől, hogy ez a beruházás megfelel az európai uniós jogszabályoknak”.

A Déli Áramlaton túl Szijjártó a szerb-magyar kapcsolatok fejlesztésére kiemelte,

Dacsics szerint a két ország kapcsolata kiváló, amihez a Vajdasági Magyar Szövetség is hozzájárult a kormánykoalíció tagjaként. A történelmi megbékélést méltatta Szijjártó is, aki szerint a szerbiai magyar kisebbség a két ország együttműködésének nagyon fontos erőforrása.

A felek nem ejtettek szót a határellenőrzés megerősítéséről, noha a menekültek egyik fő útvonala az EU-ba a szerb-magyar határon át vezet. Csak csütörtökön a magyar rendőrök 307 személyt fogtak el tiltott határátlépés miatt, többségük Szerbián át került Magyarországra.

Rovatok