Index Vakbarát Hírportál

Lemond a lengyel választási bizottság

2014. november 23., vasárnap 11:53

A szombat éjjeli eredmények szerint a kormányzó jobbközép Polgári Platform (PO) szerezte meg a legtöbb képviselői helyet a vajdasági közgyűlésekben az egy hete rendezett lengyel helyhatósági választásokon – írja az MTI.

A hivatalos eredmények jelentősen eltérnek a szavazás napján készített közvélemény-kutatásoktól, és minden bizonnyal tovább fokozzák a belpolitikai feszültséget. A választási bizottság (PKW) nyilvánosságra hozott eredményei szerint így oszlanak meg a szavazatok:

A PKW utólag kijavította az éjjeli sajtóértekezleten tévesen ismertetett mandátumszámot. A bizottság korábbi bejelentésében még arról írt, hogy a PSL két mandátummal kevesebbet, a PiS ugyanennyivel több képviselői posztot kapott. Az eredmények alapján nyolc regionális parlamentben a PO-nak lesz a legtöbb képviselője, hatban a PiS-nek, kettőben a PSL-nek.

A választási exit pollokból még az derült ki, hogy a voksolást a PiS a szavazatok 31,5 százalékával nyerte, míg a Polgári Platform a voksok 27,3 százalékát, a parasztpárt pedig 17 százalékot szerzett. A PKW hivatalos eredményei viszont jelentősen eltérnek a szavazófülkéket elhagyók megkérdezésével készült közvélemény-kutatások eredményeitől. Eszerint a PiS a szavazatok 26,85 százalékát szerezte meg, a PO 26,36 százalékát. A PSL 23,68 százalékkal végzett, az SLD pedig 8,78 százalékig jutott.

A részvételi arány a hivatalos közlés szerint 47 százalékos volt, az érvénytelen szavazatok aránya 9,76 százalék.

Magas nekik az informatika

A szavazatok összeszámlálása a vártnál tovább húzódott, miután a választási bizottság – Ewa Kopacz miniszterelnököt idézve – nem boldogult az elektronikus rendszerrel. Az informatikai problémára hivatkozva egyes pártok a választás megismétlését követelték. A választási bizottság még pénteken testületileg lemondásra kényszerült, bár a bizottság a november 30-án esedékes második forduló eredményhirdetéséig, azaz december elejéig poszton marad.

A bonyolult választási rendszer alapján a lengyelek múlt vasárnap a három szinten – községi, járási és vajdasági szinten – működő önkormányzati szervekbe mintegy 47 ezer tisztségviselőt, köztük 2500 polgármestert választottak. 

Rovatok