Index Vakbarát Hírportál

Nem kéne embereket kínozni = a szuverenitás durva megsértése

2014. november 23., vasárnap 08:20

Az ENSZ-közgyűlés emberi jogi bizottsága a héten felkérte a Biztonsági Tanácsot, hogy fontolja meg az észak-koreai emberjogi visszaélésekkel kapcsolatban a felelősök Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítását – írja az MTI.

Észak-Korea vasárnapi közleményében ezt úgy értelmezte, hogy az Egyesült Államok vezette ellenséges erők beavatkoznak az ország belügyeibe, és megtorlással fenyegetőzik.

Soha nem fogadunk el egyetlen határozatot sem, amelyet az Egyesült Államok vezette nem kívánatos ellenséges erők dolgoztak ki, hogy csorbítsák szuverenitásunkat és alapvető jogainkat. [A határozat] teljes beismerése azon ellenséges szándéknak, hogy mindent eltiporjanak, ami hadseregünk és népünk számára kedves.

– írta az országot irányító nemzetvédelmi bizottság, amit az ország diktátora, Kim Dzsong Un vezet.

A közleményben Phenjan azzal fenyegetőzik, hogy

az Egyesült Államok és követői már nem tudják elkerülni a könyörtelen büntetést, amiért csorbítani próbálták a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság tekintélyét, és ostoba módon megpróbálták megdönteni a szocialista rendszert, népünk bölcsőjét.

Az ENSZ lépésének alapját egy korábbi jelentés adta; eszerint Észak-Koreában százezreket zártak munkatáborba, ahol módszeres kínzásoknak, éheztetésnek, nemi erőszaknak tették ki őket, sokukat önkényesen meggyilkolták.

A szakértők szerint az ENSZ-bizottság határozata csak jelképes jelentőségű. Arra alkalmas, hogy növelje az Észak-Koreára nehezedő nyomást az emberi jogok tiszteletben tartása érdekében, de kevés az esélye, hogy a népirtást és más súlyos, emberiesség elleni bűncselekményeket vizsgáló Nemzetközi Büntetőbíróság eljárást indítson.

Rovatok