Index Vakbarát Hírportál

A Guardian is ráugrott a magyar rendőrség videóira

2014. november 24., hétfő 22:44

A Guardian is foglalkozott a magyar rendőrség videóival, amelyek szexuális támadások megelőzésére készültek, és amelyben többek közt a nőket is felelőssé teszik az őket érő erőszak miatt.

A brit lap beszámol arról, hogy nőjogi civil szervezetek tiltakoznak a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kisfilmjei ellen, mivel úgy vélik, hogy a filmek káros és veszélyes üzenetekkel járulnak hozzá a nők elleni erőszak előfordulásának amúgy is kedvező társadalmi légkör fenntartásához. A női szervezetek tiltakoztak a terv ellen, hogy a káros sztereotípiákat közvetítő, közpénzből készült kisfilmeket Pécs összes középiskolájában levetítsék.

Mint arról korábban írtunk, három prevenciós spotot is bemutattak „A biztonságosabb Pécsért" elnevezésű bűnmegelőzési projekt záró rendezvényén Pécsett. A tanulságosnak szánt, aktuális alkotások a tavalyi, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei filmek utódjának tűnnek, és bár fontos dologra, a nemi erőszak veszélyére hívják fel a figyelmet, nyomasztó az üzenetük.

Az, ami eddig csak kocsmai szintű érvelésekben, szomorúan ostoba közhelyek társaságában került elő: hogy kihívó viselkedése és öltözéke miatt a megerőszakolt maga is felelős azért, hogy megerőszakolták. A Guardian cikkében megszólal Cserháti Éva, a NaNe munkatársa is, aki szerint a videók egy patriarchális társadalom káros gondolatait népszerűsítik, amelynek a gyökerei alapvetően a szocializmusban vannak. Úgy vélte, hogy a nemi erőszak egyébként is gyakoribb családon belül.

Rovatok