Index Vakbarát Hírportál

Megvan, kit hálózna be Putyin Németországban

2014. november 24., hétfő 18:15

Vlagyimir Putyin egyik háttérszervezete arról készített tanulmányt, hogyan tudná befolyásolni Oroszország a német euroszkeptikus Alternative für Deutschland (AfD) pártot – írja a Bild nyomán a Local.. A német sajtóban jelentek meg a moszkvai Stratégiai Kommunikációs Központ tervének részletei, melyek az orosz vezetés részére készültek.

A háttértanulmányban nemcsak Németország, hanem más kulcsfontosságú európai országok is szerepelnek. Felmerült, hogy Moszkva veszteséggel adhatna el aranyat az AfD-nek, mely haszonnal adhatna rajta tovább. (A párt október óta 2,1 millió eurónyi aranyat adott el.)

Az alelnök a célpont

A szakértők kiemelték: a Franciaországban sikeres stratégiával kölcsönt is adhatnának az AfD-nek, ahogy a francia Nemzeti Fronttal is tették. Arra is javaslatot tettek, hogy a német párt alelnökét, Alexander Gaulandot kell megcélozni a közeledéssel.

Nemrég ismerte el Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) elnöke, hogy pártja 9 millió eurós kölcsönt vett fel egy orosz banktól. A szélsőjobboldali politikus a Le Monde című napilap hétfő délután megjelent számában azzal indokolta a lépést, hogy a francia pénzintézetek nem nyújtanak hitelt a pártjának. 

Szintén nemrég írtunk arról, hogy Andrej Illarionov szerint Oroszország 11 éve készül már az ukrajnai háborúra. A férfi 2000 és 2005 között Putyin gazdasági főtanácsadója volt. Illarionov szerint nem Ukrajna EU-s közeledése, az oroszpárti Janukovics elkergetése indította be az orosz hadigépezetet.

A Jobbik orosz kapcsolatairól például itt és itt írtunk. A KáGéBéla-ügyről A nagy Oroszország kovácsolta frigy című cikkünkben olvashat részletesen.

Rovatok