Index Vakbarát Hírportál

Nyújtják tovább az iráni atomtárgyalásokat

2014. november 24., hétfő 15:58

Több mint fél évvel meghosszabbították a vitatott iráni atomprogramról szóló tárgyalások határidejét, így jövő júniusig kell valamilyen eredményre jutniuk a feleknek, írja a BBC. A tárgyalások már így is egy éve húzódnak, miután tavaly novemberben Genfben egy ideiglenes megállapodást kötöttek.

A megbeszéléseket decemberben kezdik újra. A diplomaták a várakozások szerint márciusig lefektetik egy megállapodás politikai alapjait, aztán a részletek kidolgozása marad a következő hónapokra, írja a BBC. Az újabb tárgyalási kör helyszíneként Omán is felmerült már.

Haszán Rouháni iráni elnök hétfő este élő tévébeszédben kommentálja majd a tárgyalások meghosszabbítását.

Irán és a Biztonsági Tanács állandó tagjai, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína, plusz Németország tavaly Genfben július 20-ig adott magának határidőt egy végleges megállapodás tető alá hozására. Akkor azonban már szükség volt egy négyhónapos meghosszabbításra, ennek a határideje járt most le hétfőn.

A körítésre nem lehetett volna panasz: már előkészítették a bécsi Hofburg nagy dísztermét, ahol John F. Kennedy amerikai elnök 1961-ben találkozott például Nyikita Hruscsovval, hogy ott írják alá aztán a megállapodást.

Barack Obama amerikai elnök vasárnap az ABC-nek adott interjúban azt mondta, hogy még mindig jókora szakadék tátong a két oldal között. Iráni és amerikai források is jelezték már a hétvégén, hogy ha vasárnapig nem jutnak dűlőre, akkor a maradék idő már csak a meghosszabbítás elfogadásáról fog szólni. Emellett az is felmerült, hogy esetleg elfogadnak egy keretegyezményt, amiben a végleges megállapodásig irányelveket fogalmaznának meg.

A legfontosabb kérdés az urándúsítás volt. A genfi ideiglenes megállapodás alapján Irán hajlandó részben felhagyni az urándúsítással, cserébe pedig a szankciók feloldását követeli. A nyugati álláspont szerint a dúsított uránt atomfegyver gyártásához használhatják. Teherán azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az atomprogram csakis békés célokat szolgál.

A TASZSZ hírügynökség szerint Franciaország különösen hajthatatlan volt a tárgyalásokon, és egyes források szerint miattuk hiúsult meg egy korábbi miniszteri szintű megbeszélésen is az előrelépés. Az iráni atomprogram körül már 12 éve húzódik a vita.

Rovatok