Index Vakbarát Hírportál

Ezrek tüntettek Észak-Koreában az ENSZ ellen

2014. november 25., kedd 17:35

Katonák és polgárok ezrei vonultak utcára az észak-koreai fővárosban, Phenjanban egy múlt heti ENSZ-határozat miatt, amely az észak-koreai emberijog-sértéseket bírálja, írja a Guardian. A tüntetők a Kim Ir Szen téren gyűltek össze kedden, ahol a vezetőiket magasztaló és az Egyesült Államokat bíráló transzparenseket tartottak magasba.

Az MTI úgy tudja, a tiltakozást az váltotta ki, hogy az ENSZ közgyűlésének emberi jogi ügyekben illetékes bizottsága felkérte a világszervezet Biztonsági Tanácsát az észak-koreai visszaélések megvitatására, illetve hogy megfontolja a felelősök Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítását. A kezdeményezés alapját egy korábbi ENSZ-jelentés adta, amely szerint az ázsiai országban százezreket zártak munkatáborokba, ahol a rabokat módszeres kínzásoknak, éheztetésnek és nemi erőszaknak tették ki, sokukat pedig meg is gyilkolták.

Észak-Korea szerint az ENSZ állásfoglalása hamis vádakon alapul, a kezdeményezés mögött pedig az Egyesült Államok és más olyan országok állnak, amelyek célja a rezsim megdöntése.

Az imperialista amerikai agresszorok által Sindzsonban rendezett vérfürdők arról árulkodnak, hogy ezek (értsd: az amerikaiak) kannibálok, akik az öldöklésben lelik örömüket

– emlékeztetett közben a koreai háború idején elkövetett, és az amerikaiaknak tulajdonított kegyetlenségekre az országot vezető Kim Dzsong Un egy sindzsoni emlékmúzeumban.

.A kommunista államvezetés a tüntetésen azt is kijelentette: nincs értelme tovább jegelnie nukleáris kísérleteit, az ENSZ-határozat támogatóit pedig "katasztrofális következményekre" figyelmeztette.

Rovatok