Index Vakbarát Hírportál

Orbán szerint lehet "egyedi megoldás" az RTL problémájára is

2014. november 25., kedd 18:54

Orbán Viktor beszédéről ír a német Handelsblatt, amit a magyar kormányfő Baden-Badenben tartott német üzletembereknek. A lap publicistája szerint a német üzletemberek jól fogadták Orbánnak a magyarországi beruházási lehetőségekről szóló "reklámelőadását".

Bár a magyar gazdasági növekedés legfrissebb számai pozitívak, az ország még messze elmarad a közép-európai fejlettségétől, írja a lap. Orbánnak ezért hosszútávú befektetőkre van szüksége, köztük a németekre is.

A kormány azonban abszurd harcot folytat az RTL Klub ellen a reklámadóval, miután a Bertelsmann médiakonszern Brüsszelhez fordult. A német vállalkozásokat ezután érthető okokból visszariasztják a magyarországi befektetéstől a populista politika által kivetett bank-, telekom-, energia- és egyéb adók.

Orbán azonban rugalmas, nem habozik visszalépni, még ha emiatt opportunistának is tartják, írja a Handelsblatt publicistája. Így volt az internetadóval is, amit a magyarországi tüntetések hatására Orbán egyik pillanatról a másikra lesöpört az asztalról. 

Vajon megtenné ugyanezt az RTL-adóval is? - teszi fel a kérdést a Handelsblatt. A Baden-Badenben folytatott beszélgetés tapasztalatai alapján a szerző azt írja: Orbán most kompromisszumkészebbnek tűnik, mint eddig bármikor. A lap ezután így idézi a magyar kormányfőt:

Vannak olyan ágazatok, amelyek problémásnak látják a politikánkat. Mi ezeken a problémákon egyedi megoldásokkal tudunk segíteni. Ilyen megoldásokat már alkalmaztunk az energia- és a telekommunikációs szektorban is. Előbb vagy utóbb ez a médiában is sikerülni fog.

Orbán szerint az RTL és a kormány között még nem fagytak be a tárgyalások. Elvégre az RTL éveken át a legsikeresebb tévéadó volt Magyarországon, amiből a részvényesek és Magyarország is profitált. Mindkét fél érdeke ezért most is a megegyezés. Orbán szerint az RTL kivonulása nemcsak nehezen megbecsülhető kárt okozna Magyarország imázsának, de gazdaságilag is hátrányos lenne. 

A Bertelsmann és a Magyarország egy hajóban evez. Közös érdekünk, hogy a külföldi vállalatoknak Magyarországon annyi haszna legyen, amennyi csak lehetséges, mert így annál több adót szedhet be Magyarország.

A lap szerint mindezekből következően az RTL remélheti, hogy valamilyen kedvező megoldást találnak számára a reklámadóra.

Rovatok